Foto: DELFI

AS "Citadele banka" (banka "Citadele") valdes priekšsēdētāja amatam, ko maijā atstāja Juris Jākobsons, ir atlasīti pieci potenciālie kandidāti, otrdien žurnālistiem pēc slēgtās valdības sēdes paziņoja bankas akcionāres Privatizācijas aģentūras (PA) vadītāja Iveta Zalpētere.

Viņa sacīja, ka bankas vadītāja amatam "aptaujāti kādi 30 kandidāti", no kuriem par piemērotākiem personāla atlases kompānija atzinusi piecus pretendentus. "Īsais saraksts" ar potenciālajiem "Citadeles" vadītāja amata kandidātiem nosūtīts bankas akcionāriem Valsts kasei, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūtam un citiem pārstāvjiem, kas tad izvēlēsies piemērotāko kandidātu un virzīs apstiprināšanai bankas padomē.

"Kandidāti ir pietiekami spēcīgi un noteikti būs, no kā izvēlēties," piebilda PA vadītāja.

Viņa noteica, ka pagaidām ir pāragri publiski komentēt, vai "Citadeles" bankas valdes priekšsēdētāja amata kandidāti ir tikai no Latvijas vai arī ārvalstīm. Tad, kad bankas padome no "īsā saraksta" būs izvēlējusies un apstiprinājusi labāko pretendentu, tad arī tas tiks paziņots. Bankas jauno vadītāju varētu apstiprināt jūlija sākumā, vēlākais - tā vidū, piebilda Zalpētere.

Piemērots kandidāts bankas valdes priekšsēdētāja amatam tiek meklēts tādēļ, ka iepriekšējais "Citadeles" vadītājs Jākobsons pirms pāris mēnešiem piekritis strādāt vairākās "Citadeles" meitasuzņēmumu padomēs, lai "stiprinātu "Citadeles" bankas grupu". "Viņš strādā meitasuzņēmumu padomēs, līdz ar to nevar savienot ar bankas valdes priekšsēdētāja pienākumiem," sacīja PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs.

Patlaban bankas valdes priekšsēdētāja pienākumus pilda viens no komercbankas valdes locekļiem Guntis Beļavskis.

Loginovs sacīja, ka "Citadeles" bankas priekšsēdētāja mēnešalga pirms nodokļu samaksas ir ap 7300 latu.

Jau ziņots, ka "Citadele" tika izveidota aizpērn augustā pēc "Parex bankas" restrukturizācijas. Uz jaundibināto banku  tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā. Uz "Citadeli" tika pārcelta arī daļa Valsts kases noguldījumu.

Kopš 2010. gada augusta "Citadele" jau četras reizes pa daļām ir atmaksājusi valstij tās ieguldīto finansējumu kopā 157,1 miljonus eiro jeb 110,4 miljonus latu no finansējuma, ko valsts iepriekš ieguldījusi bankā kā termiņnoguldījumu. Savukārt procentu maksājumos par saņemto atbalstu, tai skaitā par valsts termiņnoguldījumiem un subordinēto aizdevumu, "Citadele" valstij no 2010. gada augusta līdz 2011. gada decembrim ir samaksājusi 23,9 miljonus eiro jeb 16,8 miljonus latu.

Valsts noguldījumu pamatsumma, kas "Citadelei" vēl bija jāatmaksā, neskaitot procentus, bija 46,6 miljoni eiro jeb 32,8 miljoni latu. 

Ministru kabinets (MK) pērnā gada nogalē nolēma atbalstīt pārdošanas konsultanta "Nomura International plc" priekšlikumu un atlikt bankas "Citadele" pārdošanu, atgriežoties pie šī jautājuma, kad būs uzlabojusies situācija starptautiskajos finanšu tirgos.

Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% bankas "Citadele" akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!