Foto: Publicitātes foto
Darbību sācis jaunais finanšu nozares uzņēmums – pensiju pārvaldītājs "Vairo". Lai novērstu problēmu, ka vairumam Latvijas iedzīvotāju pensiju 2. līmeņa uzkrājums atrodas nepiemērotā plānā, "Vairo" piedāvās vecumam atbilstošus adaptīvos plānus. Tie caur indeksu fondiem veic ieguldījumus pasaules lielāko uzņēmumu akcijās un automātiski pielāgojas klienta vecumam.

Šī gada 27. jūlijā Latvijas Banka reģistrēja IPAS "Vairo" valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju reģistrā. Šodien ar atklāšanas pasākumu "Vairo" dibinātāji un domubiedri pieteikuši uzņēmuma aktīvās darbības sākumu.

"Uzņēmuma mērķis ir kļūt par specializētu uzkrājumu pārvaldnieku. Latvijas finanšu sektora dinamiskai attīstībai nākotnē ir akūti nepieciešami tirgus dalībnieki ar vietējo kapitālu un vadības komandu, kas ne tikai labi izprot līdzcilvēku finanšu vajadzības, bet arī spēj elastīgi rīkoties mainīgos apstākļos," komentē "Vairo" valdes priekšsēdētājs Iļja Arefjevs.

"Vairo" pirmais solis ir pensiju 2. līmeņa plāni. Pensiju plānu līdzekļu pārvaldīšana tiks veikta, izmantojot dalībnieku dzīvescikla ieguldījumu pieeju, kas paredz, ka ieguldījumi pasaules uzņēmumu akciju fondos maksimāli ilgi tiek uzturēti tuvu 100% no uzkrājumiem, tādējādi nodrošinot līdz 30% augstāku ienesīgumu, salīdzinot ar konservatīviem plāniem, sola pārvaldītājs.

"Tuvojoties pensijas vecumam, "Vairo" automātiski pakāpeniski samazinās ieguldījumu īpatsvaru akcijās līdz 25% no plāna aktīvu vērtības, tāpēc "Vairo" klientiem līdz pat pensionēšanās brīdim nebūs nepieciešams mainīt pensiju plānu," stāsta Arefjevs.

Uzņēmuma kapitāls ir 925 000 eiro, un tā kodolu veido vietējie uzņēmēji, tostarp "Madara Cosmetics" dabīgās kosmētikas ražotāji Lotte Tisenkopfa-Iltnere un Uldis Iltners, "Let It Bloom" radītāja Baiba Birzniece, izdevniecības "Santa" izveidotāja Santa Anča, Āgenskalna un Kalnciema tirgu saimnieks Kārlis Dambergs, "ERDA" un "kim?" izveidotāja Zane Čulkstēna, atjaunīgās enerģijas attīstītājs Māris Plūme un citi.

Savukārt kompetenci finanšu jautājumos nodrošina dibinātāji ar ilggadēju pieredzi vadošajās Latvijas finanšu iestādēs – Reinis Rubenis, Māris Mančinskis, Renārs Rūsis un Iļja Arefjevs.

Ieguldījumus "Vairo" veiks pasaules uzņēmumu akciju fondos, kas iegulda līdzekļus 1500 ‒ 1600 pasaules vērtīgāko uzņēmumu akcijās, īpašu uzmanību pievēršot ilgtspējas rādītājiem.

Uzņēmumi darbojas dažādās nozarēs, tostarp informācijas tehnoloģiju, finanšu, veselības aprūpes, ražošanas, telekomunikāciju, enerģētikas un citās jomās. Šo uzņēmumu vidū ir "Apple", "Microsoft", "Alphabet", "Tesla", "Visa", "Johnson&Johnson", "Procter&Gamble", "Novo Nordisk", "Nestle", "Adobe", "Wallmart", "Astra Zeneca", "Toyota", "Walt Disney", "Caterpillar", kā arī daudzi citi, uzsver pārvaldītājs.

Visu "Vairo" izvēlēto indeksu fondu vidējais ilgtspējas (MSCI ESG) reitings ir vismaz "A" vai augstāks. Vidējais "Vairo" pensiju plānu portfeļu ilgtspējas reitings tiks nodrošināts augstajā "AA" līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!