Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Centrālā banka (ECB) savā ikmēneša sanāksmē šoreiz nolēma nemainīt likmes, tādējādi pārtraucot savu agresīvo likmju paaugstināšanas sēriju.

Galveno refinansēšanas operāciju procentu likme, kā arī aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme un noguldījumu iespējas uz nakti procentu likme netiks mainīta (attiecīgi 4,5%, 4,75% un 4%).

Kā norāda ECB, saņemtā informācija pamatā apstiprinājusi tās iepriekšējo novērtējumu par vidējā termiņa inflācijas perspektīvu. Joprojām gaidāms, ka inflācija pārlieku ilgi saglabāsies pārāk augsta, un joprojām vērojams spēcīgs iekšzemes cenu spiediens.

Vienlaikus septembrī inflācija būtiski samazinājās, t. sk. spēcīgu bāzes efektu rezultātā, un vairākums pamatā esošās inflācijas rādītāju joprojām pazeminās. Turpinās ECB iepriekš veiktās procentu likmju paaugstināšanas spēcīga transmisija uz finansēšanas nosacījumiem. Tā arvien būtiskāk vājina pieprasījumu, tādējādi palīdzot samazināt inflāciju.

Padome ir apņēmusies nodrošināt savlaicīgu inflācijas atgriešanos tās noteiktā 2% vidējā termiņa mērķa līmenī. Pamatojoties uz pašreizējo vērtējumu, padome uzskata, ka galvenās ECB procentu likmes atrodas tādā līmenī, kas, uzturēts pietiekami ilgi, būtiski veicinās šā mērķa sasniegšanu.

Padomes turpmākie lēmumi nodrošinās, ka monetārās politikas procentu likmes tiks noteiktas pietiekami ierobežojošā līmenī tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams.

Padomes pieeja, nosakot ierobežojumu apmēru un ilgumu, arī turpmāk balstīsies uz datiem. Lēmumi par procentu likmēm būs atkarīgi no inflācijas perspektīvas novērtējuma, ņemot vērā saņemtos tautsaimniecības un finanšu datus, pamatinflācijas dinamiku un monetārās politikas transmisijas spēku, uzsver ECB.

"Delfi Bizness" jau rakstīja, ka šobrīd aizvien vairāk ekonomistu prognozē, ka eirozonas procentu likmes saglabāsies augstākas ilgāk, nekā tika prognozēts šā gada sākumā, neraugoties uz pazīmēm, ka reģiona ekonomika tikpat kā nepiedzīvo izaugsmi. Gada pirmajā pusē daudzi eksperti paredzēja, ka augstās likmes varētu turēties līdz nākamā gada martam un tad sarukt, taču tagad situācija ir mainījusies un prognozes vairs nav tik optimistiskas.

"Vēl tikai pirms nepilna mēneša tirgi paredzēja, ka ECB nākamgad pat vairākas reizes samazinās likmes, taču tagad tirgus dalībnieki uzskata, ka tā nebūs," "Financial Times" sacījis ASV ieguldījumu grupas "Pimco" portfeļa pārvaldnieks Konstantīns Veits. "Joprojām pastāv daudzi riski, kas var paaugstināt inflāciju, tādēļ ir pāragri precīzi pateikt, cik drīz sāksies likmju samazināšana".

"Lai gan inflācija turpina samazināties, uzbrukumi Izraēlai un iespējamā ķēdes reakcija naftas tirgū rada jaunu augšupvērstu inflācijas risku," arī CNBC sacījis "Natixis" eksperts Dirks Šumahers, kurš uzsver, ka pieauguši arī riski, kas apdraud eirozonas izaugsmi, tādējādi sarežģījot ECB situāciju.

ECB prezidente Kristīne Lagarda šomēnes paziņoja, ka cenu spiediens joprojām ir "nevēlami augsts", lai gan septembrī inflācija samazinājās līdz gandrīz divu gadu zemākajam līmenim jeb 4,3%, salīdzinot ar 5,2% augustā. Analītiķi paredz, ka oktobrī šis rādītājs samazināsies vēl vairāk, lai gan dati tiks publicēti tikai dažas dienas pēc šīs nedēļas sanāksmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!