Foto: Reuters/Scanpix

Eirozonas lielās bankas līdz šim veiksmīgi pārcietušas koronavīrusa pandēmijas izraisīto krīzi, taču tagad to kredītu portfeļi varētu ciest ievērojamus zaudējumus, ceturtdien paziņoja Eiropas Centrālā banka (ECB).

ECB norāda, ka ekonomisko apstākļu pasliktināšanās koronavīrusa pandēmijas dēļ ir palēninājusi tā dēvēto slikto kredītu apmēra samazināšanos.

Turklāt banku aizdevumu portfeļi pakļauti riskiem, kas šobrīd vēl nav pilnībā redzami, skaidro ECB.

"Apvienojumā ar vairāku atbalsta pasākumu pakāpenisku izbeigšanu 2021.gadā šī situācija rada straujas lejupslīdes risku," vēsta centrālā banka, aicinot finanšu institūcijas ievērot piesardzības pasākumu vadlīnijas.

Salīdzinājumā ar 2008.-2009.gada globālo finanšu krīzi eirozonas bankas 2020.gadu sāka ar ievērojami augstāku kapitāla līmeni un krietni lielāku izturību pret ekonomisko apstākļu pasliktināšanos.

Valstu īstenotie bezprecedenta pasākumi palīdzējuši pasargāt uzņēmumus un strādājošos, kā arī banku sektoru, novēršot pandēmijas izraisītu satricinājumu, uzsver ECB.

ECB banku kapitāla rezerves līdz pērnā gada trešajam ceturksnim raksturoja kā pietiekamas, taču brīdināja, ka īsā līdz vidējā termiņā joprojām saglabājas būtiskas neskaidrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!