Foto: stock.xchng
Aizvadītajā nedēļā, virmojot baumām par to, vai Eiropas Centrālā banka savā nākamās nedēļas sanāksmē neizlems samazināt starpbanku procentu likmi, eiro vērtība pret dolāru piedzīvoja straujāko kritumu kopš 2012. gada jūlija.

Vēl tikai iepriekšējā nedēļā eiro vērtība pret dolāru sasniedza divu gadu augstāko punktu.

Spekulācijas par Eiropas centrālās bankas (ECB) plāniem tās izraisīja aizvadītājās darba dienās klajā nākušie statistikas dati par inflāciju un bezdarba līmeni eirozonā. Gada inflācija šajā reģionā oktobrī bijusi vien 0,7%, bet bezdarba līmenis septembrī – 12,2%. Šī statistika finanšu tirgos neveicināja optimismu par reģiona ekonomiskās aktivitātes atkopšanos. ECB tikšanās paredzēta 7.novembrī.

Tomēr dolāra vērtības kāpumu ietekmēja ne tikai eiro vājums – tas kļuvis stiprāks attiecībā pret vairumu pasaules lielāko valūtu. ASV ekonomikas dati liecina par tās atkopšanos, kas savukārt radījis diskusijas par to, ka ASV Federālo rezervju banka varētu pārtraukt vai samazināt ekonomikas stimulēšanas programmu, kas kopš tās sākšanas ir veicinājusi dolāra vērtības samazināšanos.

Nedēļas sākumā ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,12% līdz 1,3785 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu kāpa par 0,27% līdz 97,68 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro otrdien pieauga par 0,29% līdz 1,3745 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu kāpa par 0,52% līdz 98,19 jenām par dolāru.

Trešdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,07% līdz 1,3736 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu kāpa par 0,33% līdz 98,51 jenai par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro ceturtdien pieauga par 1,11% līdz 1,3584 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu kritās par 0,15% līdz 98,36 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,3487 ASV dolārus, kas ir par 2,3% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,5926 ASV dolārus, kas ir par 1,5% mazāk nekā iepriekšējā piektdienā. Savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā pieauga par 1,3% un bija 98,67 jenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!