Foto: EPA/LETA
Latvijas un Lietuvas iestādes ir rīkojušās ātri un izlēmīgi, lai ierobežotu jaunāko notikumu finanšu sistēmā ietekmi uz valstu ekonomikām, šādu viedokli pauda Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisāra Oli Rēna preses pārstāvis Amadejs Altafajs Tardio.

Kā ziņots, Lietuvā valsts ir pārņēmusi "Snoras" banku, bet Latvijā ir apturēta "Latvijas Krājbankas" ("Krājbankas") darbība.

Eiropas Komisija (EK) rūpīgi sekojot līdzi situācijai, ņemot vērā "Krājbankas" nozīmīgumu Latvijas finanšu sistēmā un iespējamo ietekmi uz "airBaltic" glābšanas plānu un saistītajām fiskālajām izmaksām.

Kopumā pašreizējā situācija ievērojami atšķiras no tās, kad pirms trim gadiem tika izglābta "Parex banka". Pašlaik bankas klientiem ir lielākas noguldījumu garantijas un daudz stabilākas valdības fiskālās pozīcijas, kuras atspoguļo ievērojamas skaidras naudas rezerves, uzsvēra Tardio.

Jautājumā par nacionalizāciju EK uzsver, ka ir neitrāla šajā valdību izvēlē attiecībā uz īpašumtiesībām. EK iesaistās tikai tad, ja situācijas risināšanā tiek piesaistīts valsts atbalsts.

Latvija nav pieprasījusi papildu atbalstu no EK saistībā ar "Krājbankas" situāciju, skaidroja Rēna pārstāvis. Viņš norādīja, ka EK pašlaik kopā ar Starptautisko Valūtas fondu jau sniedz atbalstu Latvijai saskaņā ar maksājumu bilances atbalsta shēmu.

Kā ziņots, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 21.novembrī nolēma apturēt visu "Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, jo bankā konstatēts līdzekļu iztrūkums, par ko informēta Ģenerālprokuratūra.

Saistībā ar "Krājbankas" krīzi Valsts policijas sāktajā kriminālprocesā aizturētajam bankas prezidentam Ivaram Priedītim Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien kā drošības līdzekli ir piemērojusi apcietinājumu. Ir aizturēti arī pārējie bankas valdes locekļi.

"Krājbankā" konstatēts līdzekļu iztrūkums ap 100 miljoniem latu.

FKTK nolēmusi apturēt arī "Krājbankas" valdes un padomes darbību un iecelt bankā FKTK pilnvarnieku grupu, kas veic bankas pārvaldīšanu un ir pārņēmusi valdes un padomes tiesības. Par pilnvarnieku grupas vadītāju iecelts FKTK priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis.

Jau ziņots, ka Lietuvas Bankas valde 16.novembrī nolēma uz laiku apturēt bankas "Snoras" darbību, savukārt Lietuvas valdība izmantoja Finanšu stabilitātes likumā paredzētās tiesības un ārkārtas sēdē lēma pārņemt visas bankas akcijas sabiedrības vajadzībām, lai maksimāli aizsargātu noguldītāju intereses un samazinātu iespējamos valsts izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!