Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome veikusi grozījumus noteikumos par noguldītājiem sniedzamo informāciju, precizējot noguldījumu sarakstu, par kuriem netiek izmaksāta garantētā atlīdzība, pavēstīja komisijā.

Komisijā norādīja, ka šāds precīzs saraksts ir nepieciešams, lai ikvienam būtu pieejama skaidra un saprotama informācija par piemērojamajiem izņēmumiem no noguldījumu garantiju shēmas aizsardzības.

Noteikumu grozījumi paredz, ka garantētās atlīdzības izmaksa netiek veikta par kredītiestāžu un krājaizdevu sabiedrību noguldījumiem, finanšu iestāžu noguldījumiem, tādu pašvaldību, kuru gada budžets pārsniedz 500 000 eiro, un tiešās pārvaldes iestāžu noguldījumiem, par noguldījumiem, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai atzīstami par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem, ja stājies spēkā notiesājošs tiesas spriedums, kā arī par noguldījumiem, kuru noguldītājs kā klients nav identificēts atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma noteikumiem.

Tāpat garantētās atlīdzības izmaksa netiek veikta par noguldījumiem, kas atbilstoši likumam veido noguldījumu piesaistītāja pašu kapitālu, par apdrošināšanas sabiedrību noguldījumiem, par ieguldījumu brokeru sabiedrību noguldījumiem, par ieguldījumu pārvaldes sabiedrību noguldījumiem, par privāto pensiju fondu noguldījumiem, par alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieku noguldījumiem, par kredītiestādes emitētiem parāda vērtspapīriem, kā arī saistībām, kas rodas no tās vekseļiem, tostarp pārvedu vekseļiem, kā arī garantētās atlīdzības izmaksa netiek veikta par noguldījumiem, ar kuriem pēdējo divu gadu laikā no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas nav veikti nekādi darījumi un kuru vērtība ir mazāka par 10 eiro.

Vienlaikus noteikumi par noguldītājam sniedzamo informāciju papildināti ar nosacījumiem, kā nepilngadīgām personām saņemt valsts garantēto atlīdzību. Ir iekļauts skaidrojums, ka nepilngadīgās personas likumiskie pārstāvji (vecāki vai normatīvos noteiktajā kārtībā iecelti aizbildņi) ir tiesīgi veikt visas nepieciešamās darbības, lai saņemtu valsts garantēto atlīdzību normatīvos noteiktajā kārtībā. Noteikts, ka likumiskajiem pārstāvjiem ir obligāti jāievēro nepilngadīgās personas mantiskās intereses un jārīkojas šīs personas labā.

Noteikumi trešdien publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!