Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadība noslēgusi mierizlīgumu ar savu darbinieci Maiju Treiju, kuru bijušais komisijas vadītājs Pēters Putniņš pērn atstādināja no pienākumu pildīšanas sakarā ar aizdomīgu kredītu izsniegšanu Treijas bijušajā darba vietā. Treijas saistība ar kriminālizmeklēšanu nav apstiprinājusies, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Vēstīts, ka, izvērtējot FKTK rīcībā esošo informāciju un "Meridian Trade Bank", kurā iepriekš strādāja Treija, vēršanos Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP), pēc kuras ENAP sāka kriminālprocesus par iespējamu bankas iepriekšējās padomes un valdes locekļu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un iespējamu krāpšanu, FKTK vadība 2019. gada aprīļa beigās atstādināja Treiju no Atbilstības kontroles departamenta direktora pienākumu pildīšanas.

Treijai tika liegts veikt FKTK Atbilstības kontroles departamenta direktora pienākumus un atrasties darbavietā FKTK, kā arī pārstāvēt FKTK citās organizācijās un iestādēs.

Pagājušā gada vasarā beidzās Treijas trīs mēnešu atstādināšanas termiņš, un viņa atgriezās pie pienākumiem. Taču vienlaikus viņa jau bija Putniņa rīkojumu apstrīdējusi tiesā.

"Nebiju saistīta ar minēto krimināllietu nekādā veidā. Man nav bijis statusa, un tagad arī, protams, nav. Es neesmu iesaistīta ne kā liecinieks, ne kādā citā statusā. Policija mani nav uzrunājusi, nav aicinājusi liecināt, es par šo procesu neko nezinu," raidījumam norāda Treija.

Policija trīs kriminālprocesus apvienojusi vienā. Lietā figurē piecas personas, Treijas starp tām nav, ziņo raidījums.

Pagājušajā nedēļā, pēc tiesas un pašreizējās FKTK vadības priekšlikuma, strīdu ar Treiju izbeidza ar mierizlīgumu. Banku regulators atsauca Putniņa rīkojumu, atzina to par nepamatotu un prettiesisku.

FKTK vadītāja Santa Purgaile par mierizlīguma detaļām runāt nav vēlējusies, jo tiesas sēdes bija slēgtas. "Skaidrs ir tas, ka Treijas kundze jau tika atjaunota amatā likumā noteiktā kārtībā, kad vairs nebija objektīvu iemeslu viņas atstādināšanai. Trīs mēneši bija atstādināšanas periods, kura laikā tika veikti dažādi procesuālie darbi, tiesību institūcijas strādāja," skaidro Purgaile.

Savukārt FKTK bijušais vadītājs pauž rīcību pauž iestādes rīcību, norādot, ka tas nebija viņa, bet gan iestādes dokuments. "Šis jautājums neattiecas uz mani. Iestāde piemēro darba likuma normas, dokumentus sagatavo un ļoti rūpīgi izvērtē atbildīgās struktūrvienības, saskaņo, tajā skaitā juridiskais dienests. Citiem vārdiem – tas nav Putniņa, bet iestādes dokuments. Varu vien izteikt izbrīnu, kāpēc tas tagad atsaukts," tā Putniņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!