Foto: LETA

Latvijas banku sistēma mierīgi izturētu, ja vienas dienas laikā no nerezidentu kontiem tiktu izņemti vairāki simti miljonu latu, apliecināja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis, vaicāts par sekām šāda scenārija gadījumā.

Viņš skaidroja, ka no nerezidentu noguldījumiem - apmēram sešiem miljardiem latu - liela daļa naudas ir ieguldīta "gana uzticamās bankās Rietumeiropā un Amerikā", kā arī pasaules valstu vērtīgākajos vērtspapīros.

FKTK ir identificējusi, ka nerezidentiem ir iespēja "jebkurā brīdī dot komandu" izņemt naudas līdzekļus no bankām, un to, ka šis nerezidentu apkalpošanas modelis prasa atbilstošus pasākumus. Līdz ar to šo līdzekļu likviditātes prasības bankām ir stingri noteiktas, uzsvēra Zakulis.

"Tāpēc nerezidentus apkalpojošās bankas uztur vairāk nekā divas reizes augstāku līdzekļu likviditātes rādītāju, kas nodrošina un ļauj klientus apkalpot arī tad, ja daļa no viņiem nolems pārvietot savus līdzekļus," skaidroja FKTK vadītājs.

Atbilstoši stresa testiem bankas spēj plūdeni apkalpot nerezidentus, ja viņi vēlas izņemt ārā savus finanšu līdzekļus. Vaicāts, vai vairāk nekā divas reizes augstākās līdzekļu likviditātes prasības ir pietiekama prasība pret šīm finanšu institūcijām, Zakulis atbildēja, ka stresa scenāriji par iespējamajiem naudas aizplūšanas ātrumiem liecina, ka tas ir "ļoti augsts prasību līmenis".

Viņš norādīja, ka FKTK vairākkārtīgi ir informējusi sabiedrību par dažādiem aspektiem saistībā ar nerezidentu naudas noguldījumiem.

Kā ziņots, Latvijai turpinot virzīties uz eiro ieviešanu, ekspertu diskusijās parādīsies jautājumi, kāda ir mūsu politika attiecībā uz nerezidentu noguldījumiem un to radītajiem riskiem, februārī Saeimā notiekošajā konferencē "Pieredze un gatavošanās eiro" sacīja Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

Viņš norādīja, ka, piemēram, 2012.gadā rezidentu noguldījumi pieauga par 530 miljoniem latu, bet nerezidentu noguldījumi par 876 miljoniem latu. Līdz ar to Latvijai šajā jautājumā ir jābūt piesardzīgai un jāspēj sniegt atbildes uz visiem gaidāmajiem jautājumiem.

Nerezidentu noguldījumu apmērs kopējā noguldījumu īpatsvarā pērn gada beigās bija 48,9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!