Foto: stock.xchng

Latvijā reģistrētajos septiņos privātajos pensiju fondos uzkrātā kopējā aktīvu vērtība 30. novembrī bija 137,6 miljoni latu un plānu dalībnieku kontos uzkrātais kapitāls kopš pērnā gada novembra beigām ir palielinājies par 21,6 miljoniem latu, portālu “Delfi” informēja Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) preses pārstāve Baiba Melnace.

Iepriekšminētie 137,6 miljoni latu uzkrāti 204 950 plānu dalībnieku individuālajos kontos, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas Privāto pensiju fondu komitejas apkopotie nozares dati.

 Plānu dalībnieku kontos uzkrātais kapitāls šā gada novembrī palielinājies par 2,6 miljoniem latu.

LKA atgādina, ka par iemaksām trešajā pensiju līmenī pienākas ienākuma nodokļa atvieglojumi. Lai pilnībā izmantotu nodokļu atvieglojumus (nodokļu atvieglojumu limits kopā ar darba devēja iemaksām ir 10% no gada bruto darba samaksas), katrs pats var veikt individuālās iemaksas trešajā pensiju līmenī papildus darba devēja iemaksām.

Piemēram, ja darba devējs darbinieka labā maksā 5% no bruto darba samaksas, tad darbinieks var papildus iemaksāt vēl 5%, un par savu daļu saņemt atpakaļ iedzīvotāju ienākuma nodokli. Šādā veidā tiek finansiāli labāk nodrošinātas vecumdienas.

Gada laikā kopš 2011. gada 30. novembra privāto pensiju fondu plānos iemaksas uzsāktas 7292 jaunu dalībnieku labā.

Septiņi atklātie privātie pensiju fondi piedāvā 18 dažādus ieguldījumu plānus, kas atšķiras gan pēc līdzekļu ieguldīšanas stratēģijas, gan pēc ieguldījumu pamatvalūtas (lati, eiro vai dolāri).

Dalībnieku izvēlei tiek piedāvāti četri plāni ar sabalansētu uzkrājumu ieguldīšanas stratēģiju, kuru darbības rezultāts pēdējo 12 mēnešu laikā ir nodrošinājis ienesīgumu no 8,38 līdz 10,51 procentam, rēķinot gada procentos.

Šos plānus ir izvēlējušies 41,7% no visiem dalībniekiem, kas līdzekļus uzkrāj privātajos pensiju fondos. Šo četru plānu dalībnieku kontos uzkrāti 54,7% no atklāto pensiju fondu dalībnieku kontos uzkrātā kapitāla, un vidēji tie ir 689,49 lati vienam dalībniekam. Sabalansētajos plānos uzkrātais kapitāls ir lielāks par uzkrāto kapitālu plānos ar aktīvu ieguldījumu politiku, kur vidējais uzkrājums viena dalībnieka kontā ir 408,21 lats.

Plāni ar aktīvu ieguldījumu politiku ir riskantāki, taču tie var nest arī nozīmīgāku atdevi. Aktīvo pensiju plānu ienesīgums pēdējo 12 mēnešu laikā, rēķinot gada procentos, ir bijis robežās no 2,75% līdz pat 13,05%. Šajos plānos veikt uzkrājumus ir izvēlējušies 1196 jauni dalībnieki. Kopskaitā aktīvos plānus izvēlējušies 58,3% no visiem dalībniekiem.

 

Izvēloties privātās pensijas uzkrāšanas veidu, pensiju plānu darbības rezultāti ir jāvērtē ilgtermiņā. Ņemot vērā, ka trešajā pensiju līmenī uzkrāto papildpensijas kapitālu iespējams saņemt jau no 55 gadiem, tad cilvēkiem, kas šo vecumu sasniegs tuvāko 5-10 gadu laikā, ieteicams pensijas kapitālu uzkrāt plānos ar sabalansētu ieguldījumu politiku, kas piecu gadu un ilgākā termiņā visi ir uzrādījuši pozitīvu ienesīgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!