Foto: LETA
Latvijas Hipotēku un zemes banka trešdien no saviem līdzekļiem pilnībā atmaksājusi sindicētos aizņēmumus 55,5 miljonu eiro (39 miljonu latu) apmērā, līdz ar to pilnībā dzēšot visas saistības pret ārvalstu sindicētajiem aizdevējiem, informē bankas pārstāve Sandra Eglīte.

Trešdien banka dzēsa aizņēmumus, kurus organizējušas "Raiffeisen Bank International AG" un "Sumitomo Mitsui Banking Corporation".

Hipotēku bankas valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko, skaidro, ka banka uzkrājusi līdzekļus sindicēto aizdevumu atmaksai, vienlaikus saglabājot augstu likviditātes rādītāju, kas ievērojami pārsniedz noteikto minimālo apmēru. "Esam gandarīti, ka pēdējo divu gadu laikā, kad visa pasaule izjuta globālās finanšu krīzes ietekmi, bez valsts atbalsta esam atmaksājuši visus sindicētos aizņēmumus no ārvalstu bankām vairāk nekā 480 miljonu eiro apjomā, vienlaikus turpinot Latvijas uzņēmumu finansēšanu valsts atbalsta programmu ietvaros," pauž Paņko.

Hipotēku banka dibināta 1993.gadā. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos. Hipotēku banka piedāvā kreditēšanas valsts atbalsta mērķprogrammas dažādām uzņēmēju vajadzībām: aizdevumus investīcijām uzņēmējdarbībā, aizdevumus apgrozāmo līdzekļu papildināšanai, kā arī aizdevumus biznesa uzsākšanai.

Jau ziņots, ka valdība ir nolēmusi uz Latvijas Hipotēku un zemes bankas bāzes līdz 2013.gadam izveidot attīstības banku, iespējams, apvienojot bankas, Latvijas Garantiju aģentūras, Lauku attīstības fonda un Vides investīciju fonda atbalsta programmas. Hipotēku bankas kredītportfeļa liktenis patlaban ir viens no galvenajiem diskusiju jautājumiem bankas pārveides procesā par attīstības banku līdz 2013.gadam, jo līdz tam laikam bankas komercportfelis ir jāsamazina līdz minimumam. Aģentūra LETA iepriekš vēstīja, ka viena no valdībā apspriestajām iespējām ir tās komercaktīvus pārcelt uz citu valstij piederošo finanšu iestādi - "Citadele banku".

"Hipotēku banka" jaunus komerckredītus neizsniedz jau no 2009.gada novembra, bet kreditē tikai valsts atbalsta programmās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!