Foto: Pexels.com, Tima Miroshnichenko

Neviens nebrīnās, ja autoostā, tirgū vai ķīniešu lēto cenu interneta veikalos gadās nopirkt kāda zināma zīmola viltojumu, bieži vien pircējs apzinās, ka austiņas nav "Apple" ražotas un piecus eiro vērtā josta nav "Gucci" roku skarta, bet ar digitālajiem pakalpojumiem ir grūtāk. Proti, aizvien vairāk krāpnieku internetā sāk izmantot pazīstamus zīmolus, lai ar viltotām mājaslapām un e-pastiem izkrāptu naudu vai privāto informāciju no neuzmanīgajiem. "Delfi Bizness" uzmanības lokā nule kā nonākusi fiktīva "Rail Baltica" projekta "investīciju platforma", kas, kā jau ierasts, sola neticamus labumus. Lieki teikt, ka Baltijas dzelzceļa tīkla attīstītājiem ar šo platformu nav nekāda sakara. Tas ir tikai viens no neskaitāmiem piemēriem.

Digitālie krāpnieki izmanto slavenus zīmolus, lai viestu cilvēkos uzticību un panāktu savu. Piemēram, populāri ir izmantot finanšu pakalpojumu sniedzējus, kopējot viņu lapu vai telefona zvanā uzdodoties par vienas vai otras bankas pārstāvjiem. Pērn pieauga gadījumu skaits, kad noziedznieki izmantoja cilvēku vēlmi pēc darba. Viens no izmantotajiem zīmoliem bija “Citadele”. Proti, krāpnieki atrada internetā izliktos sludinājumus, kuros cilvēki meklē darbu, un tad zvanīja šiem darba meklētājiem, izliekoties par bankas “Citadele” pārstāvjiem. Upuriem lika izveidot kontu bankā, ja tāda nebija, un nodot kontroli pār to zvanītājam.

Savukārt nesen “Delfi Bizness” uzmanības lokā nonākusi fiktīva “Rail Baltica” projekta “investīciju platforma”, kas, kā jau ierasts, sola neticamus labumus. Lieki teikt, ka Baltijas dzelzceļa tīkla attīstītājiem ar šo platformu nav nekāda sakara. Tas ir tikai viens no neskaitāmiem piemēriem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!