Foto: F64

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo" trešdien Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) iesniegusi plānotā akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) prospektu, informēja "Indexo" pārstāvji.

Uzreiz pēc prospekta izskatīšanas FKTK, apstiprinoša lēmuma gadījumā, nekavējoties tiks paziņots IPO sākšanas datums, piedāvāto akciju parakstīšanās laiks, akciju cena un citas darījuma detaļas. " Indexo " valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis trešdien IPO veltītajā pasākumā prognozēja, ka IPO varētu sākties 28. jūnijā.

Prospekts ir "Indexo" IPO pamatdokuments, kurā pieejama informācija par IPO piedāvāto akciju skaitu, cenu, kā arī citiem finanšu parametriem un akciju sadales ("allocation") principiem. Dokumentā detalizēti aprakstītas arī uzņēmuma nākotnes attīstības ieceres un izaugsmes mērķi, tostarp jaunas bankas izveides plāni, un to finanšu pamatojums. Tāpat prospekts iepazīstina ar " Indexo " pārvaldības modeli, risku politiku un citiem būtiskiem uzņēmuma darbības jautājumiem.

Siksnis skaidro, ka prospekta iesniegšana FKTK ir nozīmīgs solis IPO procesā, kas ļauj "Indexo" virzīties tālāk ar praktisku gatavošanos akciju publiskā piedāvājuma un kotācijas īstenošanai. Prospekts tiks publiskots pēc FKTK apstiprinājuma, lai investori spētu detalizēti iepazīties ar " Indexo " darbības rādītājiem un izaugsmes plāniem. " Indexo " šobrīd virzās saskaņā ar sākotnēji iecerēto laika plānu un cer uz IPO sākšanu tuvāko nedēļu laikā.

"Indexo " jūnija beigās plāno īstenot IPO, kura mērķis ir piesaistīt investīcijas, lai dibinātu banku papildus jau esošajai pensiju uzkrājuma pārvaldīšanai. Šī gada laikā " Indexo " iesniegs pieteikumu komercbankas licences saņemšanai un pēc licences saņemšanas sāks pakāpeniski ieviest bankas pakalpojumus.

IPO rezultātā "Indexo" akcijas plānots kotēt regulētajā tirgū "Nasdaq Riga" biržas Baltijas oficiālajā sarakstā.

Jau ziņots, ka "Indexo" akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā (IPO) plāno piesaistīt apmēram 7,5 miljonus eiro, trešdien IPO veltītajā pasākumā sacīja Siksnis.

Paredzēts, ka IPO akciju iegādes iespējas būs trim prioritārajām grupām - esošajiem 57 akcionāriem, "Indexo" trešā pensiju līmeņa klientiem un pārējiem investoriem.

Siksnis skaidroja, ka biržā kotēs ieguldījumu pārvaldes sabiedrības akcijas, savukārt plānotā banka, kuras izveidei "Indexo" piesaista līdzekļus, būs tās 100% meitasuzņēmums, kas netiks kotēts biržā.

Vienlaikus Siksnis atzina, ka nevar tikt izslēgts arī bankas licences nesaņemšanas risks, kas ir atkarīgs no Eiropas Centrālās bankas lēmuma. Rēķinoties ar šo risku, paredzēts, ka gadījumā, ja divu gadu laikā pēc IPO netiek saņemta bankas licence, visi IPO investori, kuri to vēlēsies, varēs atdot iegādātās akcijas un atgūt naudu.

Tāpat ir paredzēts, ka 12 mēnešu laikā pēc IPO divi lielākie "Indexo" akcionāri - Siksnis un Henriks Karmo, kuriem vienīgajiem pieder vairāk nekā 5% akciju, - nevarēs pārdot vairāk par 10% no viņiem piederošajām akcijām. Savukārt pārējie esošie akcionāri gada laikā nevarēs pārdot vairāk par 20% no savām akcijām.

"Indexo" investoru lokam pirms plānotā IPO īstenošanas ir pievienojušies 17 jauni investori. Starp investoriem ir vairāku nebanku kreditētāju īpašnieks Aigars Kesenfelds un "Indexo" padomes locekle Tīna Kukka, kura iepriekš strādājusi "Swedbank" un "Luminor Bank". Investori ir iegādājušies akcijas no 11 esošajiem "Indexo" akcionāriem tiešos darījumos, neatkarīgi no IPO procesa.

"Indexo" valdes locekle Ieva Margeviča aģentūrai LETA pavēstīja, ka kopumā šajos darījumos tika pārdoti 12% no esošajām " Indexo " akcijām par kopumā 5,1 miljonu eiro. Akcijas šajos darījumos ir iegādājušies 17 investori un, līdzīgi kā iepriekš, izņemot SIA "DVH", kurai pieder aptuveni 22,4% akciju, neviena akcionāra līdzdalība nav lielāka par 5%.

Visos darījumos akciju pārdošanas vērtība bija 14 eiro par akciju, kas tādējādi "Indexo" kopējo vērtību pirms IPO nosaka aptuveni 42 miljonu eiro apmērā.

Jau ziņots, ka trešdien birža "Nasdaq Riga" sākusi kotēšanas procedūru "Indexo" akciju iekļaušanai biržas oficiālajā sarakstā. Biržā informē, ka kotēšanas procedūra sākta, pamatojoties uz otrdien, 14.jūnijā, saņemto kotēšanas pieteikumu.

"Nasdaq Riga" valdes lēmums par akciju iekļaušanu tiks paziņots nekavējoties pēc tā pieņemšanas.

Tāpat vēstīts, ka "Indexo" plāno īstenot IPO, lai dibinātu banku. Pēc Sikšņa iepriekš teiktā, nedaudz vairāk kā puse no IPO akciju piedāvājuma būs rezervēta esošajiem " Indexo " akcionāriem.

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība " Indexo " tika izveidota 2017. gadā.

"Indexo" lielākais akcionārs ir SIA "DVH", kurai, pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas datiem, pieder līdzdalība robežās no 20% līdz 33%. Kompānijas "DVH" īpašnieki ir SIA "Perfect Match" (40,97%), kuras vienīgais īpašnieks ir Henriks Karmo, SIA "VSCAP" (33,07%), kuras vienīgais īpašnieks ir Siksnis, kā arī SIA "Dziela" (11,94%), kuras īpašnieki vienādās daļās ir Kristīne Mūrmane un Druvis Mūrmanis, kā arī SIA "Crosshill Capital" (9,92%), kuras īpašnieks ir Toms Kreicbergs, un SIA "IJ birojs" (4,1%), kuras vienīgais īpašnieks ir Jānis Buks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!