Pateicoties tehnoloģiju progresam, nu jau vismaz desmitgadi investīciju pasaule pieredz strauju amatieru investoru pieplūdumu, kas iegulda nelielas summas ar cerību izveidot iekrājumus nākotnei. Taču ir svarīgi atcerēties, ka amatieris investors nebūt nenozīmē nesaprātīgu un neizsvērtu lēmumu pieņemšanu. "Nākotnes kapitāla" viesis tehnoloģiju eksperts Kristaps Skutelis stāsta, kā spēris pirmos soļus un ka nopietni naudu sācis ieguldīt tikai tad, kad bija izveidojis drošības spilvenu un pārliecinājies par finanšu stabilitāti.

"Nopietnāka lieta notika pandēmijas laikā," saka Skutelis, smejoties, ka tolaik pārdevis savu "Pajero" un parādījusies "lieka nauda", jo krietni ietaupīts uz regulārajiem auto remontiem. Viņš sāka skatīties akciju virzienā un lēnā garā veidoja savu portfeli. Skutelis atzīst, ka sākumā bijušas daudzas neskaidrības – gan par to, kādas akcijas izvēlēties, gan par to, kā vispār tehniski tas notiek. 

"Tā kā es ikdienā sekoju tehnoloģiju tēmai, labāk arī pārzinu, kāda ir nākotnes perspektīva," viņš saka, uzskaitot, ka viņa portfelī ir "Apple", "Microsoft", "Nvidia" un AMD. Starp pirmajiem pirkumiem bijušas arī enerģētikas kompānijas, bet, kā Skutelis pats atzīst, no šīs nozares neko daudz nesaprot un kādā brīdī, kad cenas kritušās, akcijas pārdevis. 

Skutelis arī ātri esot sapratis, ka spekulācijas nav viņa lauciņš. Tāpēc pieturas pie tā sauktās "value investing" stratēģijas, jo plāno savu portfeli ilgam periodam. Izvēloties uzņēmumus, kuros investēt, viņš cenšas domāt par to, kādas ir perspektīvas nākotnei. "Tā vienkāršoti runājot, lai stāv pensijai," saka investors, skaidrojot, ka neplāno naudu ņemt ārā no sava portfeļa.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!