Foto: Publicitātes foto
Augusta sākumā darbu uzsākušais "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs, brits Kristofers Džons Gviljams pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" vēl neatklāja, cik liels ir viņa atalgojums jaunajā amatā, sakot, ka šis jautājums vēl nav atrisināts.

"Jautājums par manu atalgojumu vēl nav līdz galam izlemts. Kad tas notiks, es ceru, ka par to visiem tiks paziņots," sacīja Gviljams. Viņš uzsvēra, ka bankai pievienojies, jo tas ir turpinājums visam tam, ko viņš līdz šim darījis banku sektorā.

Gviljams vairākkārt uzsvēra, ka bankas galvenais uzdevums ir atgūt nodokļu maksātāju naudu nevis gūt peļņu. "Ja mēs nebūsim zaudējumos, peļņa ar izdevumiem būs vienāda, tad tas būs ļoti labi," sacīja Gviljams.

"Parex bankas" vadītājs arī norādīja, ka pārdot banku šajā brīdī būtu ļoti sarežģīti. "Nedomāju, ka tas ir tik viegli izdarāms, ne jau tagadējā tirgus situācijā Banka ir sliktā situācijā un pircējus atrast ļoti grūti. Parasti pērk sliktos kredītportfeļus, lai no tā gūtu peļņu, bet nez vai tas notiks šajā gadījumā," sacīja Gviljams, piebilstot, ka būtu jāstimulē tas, lai cilvēki būtu ieinteresēti bankas daļu iegādē par izdevīgu cenu.

Gviljams norādīja, ka, saskaņā ar iepriekš apstiprināto plānu, valsts ieguldītā nauda jāatgūst septiņu gadu laikā, proti, līdz 2017.gadam.

Gviljams atzina, ka nevar neko komentēt par to, kā banka veidos attiecības ar tās bijušajiem lielākajiem akcionāriem un vadītājiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki. Savukārt darbs kopā ar valdību "Parex" būšot ļoti ciešs, atzina Gviljams. Cieši banku kontrolējot arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija, arī Finanšu un Ekonomikas ministrijas un Privatizācijas aģentūra, sacīja "Parex" vadītājs.

Jau ziņots, ka par "Parex bankas" valdes priekšsēdētāju ar bankas padomes lēmumu kopš augusta sākuma iecelts Kristofers Džons Gviljams (Christopher John Gwilliam). Gviljamam ir vairāk nekā 30 gadu ilga pieredze finanšu nozarē, tajā skaitā Austrumeiropā un Centrālajā Eiropā. Savu karjeru viņš sācis 1972. gadā "Midland bank".

Gviljama darbības lauks bijis apjomīgs: kreditēšanas jautājumi, konsultāciju sniegšana, jo sevišķi banku privatizācijas un korporatīvo tirgu jomā. Gviljamam esot arī nozīmīga pieredze banku darbības jomās, kas saistītas ar to atveseļošanu, rekapitalizāciju un citiem pārmaiņu vadības procesiem.

Jau ziņots, ka akciju sabiedrība "Parex banka" ir dibināta 1992. gadā un darbojusies tās pārstāvniecībās, filiālēs un meitas uzņēmumos 13 pasaules valstīs. 2008. gada nogalē Parex bankas kapitāldaļas pārņēma valsts, nodrošinot bankas likviditātes stabilitāti un veicot bankas restrukturizāciju, kā rezultātā 2010. gada 1. augustā tika īstenota uzņēmuma pāreja no "Parex bankas" uz AS "Citadele banka".

"Parex bankā", tā sauktajā "risinājuma bankā", ir palikusi daļa no "Parex" agrākajiem aktīviem un saistībām. "Parex bankas" svarīgākais uzdevums ir valsts ieguldījumu maksimāla atgūšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!