Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziņas par atklāto jauno koronavīrusa paveidu izraisījušas plašu un nopietnu kritumu pasaules biržās.

Akciju pasaules galveno biržu, naftas tirgu un kriptovalūtu cenas ir strauji kritušās. Savukārt tā saukto drošo ieguldījumu, proti, Japānas jenas un dārgmetālu vērtība ir pieaugusi.

Kritumu izraisījis Dienvidāfrikas Republikā atklātais koronavīrusa paveids, kas varētu draudēt ar jauniem koronavīrusa uzliesmojumiem, tiem sekojošiem ierobežojumiem un kavēt globālās ekonomikas atveseļošanos.

Eiropas galveno indeksu kritums pārsniedz 2%. Londonas FTSE 100 ir krities par 2,6%, Vācijas DAX par 2,62% un Francijas CAC 40 indekss par 3,3%, bet Baltijas biržas indekss - par 0,56%

Mīnusos ir arī galveno ASV indeksu prognoze jeb nākotnes līgumi (futures contract), turklāt lielākais kritums skāris, tā teikt, ekonomikas uzņēmumus.

Jau rakstījām, ka Brent jēlnaftas cenas ir samazinājušās gandrīz par 6% līdz 77,6 ASV dolārus par barelu.

Pēdējo 24 stundu laikā strauji samazinājušās arī kriptovalūtas cenas. "Bitcoin" vērtība pirmo reizi gandrīz pusotra mēneša laikā nokritusi zem 50 tūkstošiem eiro.

Jau ziņots, ka Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki ceturtdien paziņoja, ka ir konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, un vainoja to straujā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumā. Tiek ziņots, ka Pasaules Veselības organizācijas un Dienvidāfrikas pētnieki strādā "gaismas ātrumā", lai noskaidrotu, cik ātri izplatās jaunais B.1.1.529 variants un vai tas ir izturīgs pret vakcīnām.

Dienvidāfrikā, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits ir desmitkāršojies kopš mēneša sākuma - no 106 līdz apmēram 1200.

Reaģējot uz šo ziņu, Lielbritānija no piektdienas aizliegusi jebkādu ieceļošanu no sešām Āfrikas dienviddaļas valstīm - Dienvidāfrikas, Botsvanas, Esvatini, Lesoto, Namībijas un Zimbabves. Visas šīs valstis tiks pievienotas Lielbritānijas "sarkanajam sarakstam", paziņoja veselības ministrs Sadžids Džavids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!