Foto: PantherMedia/Scanpix

Saistībā ar jaunā Covid-19 paveida atklāšanu, kas izplatījies Dienvidāfrikas Republikā, Latvijā varētu tikt pastiprināti ieceļošanas noteikumi, mikroblogošanas vietnē "Twitter" piektdien ziņo veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Tāpat piektdien Covid-19 pārvaldības parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) informēja, ka patlaban Pavļuts, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) piedalās Eiropas Savienības (ES) līmeņa sarunās par iespējamiem jauniem pasākumiem saistībā ar Covid-19 jaunā paveida ierobežošanu.

Kariņš "Twitter" norādījis, ka piektdien gaidāms valdības lēmums, ar kuru tiks noteikti jauni ieceļošanas ierobežojumi.

Premjers pieļāva, ka varētu tikt ieviesti ieceļošanas ierobežojumi ES no valstīm, kurās konstatēts jaunais Covid-19 paveids.

"Īsi sakot, sērga diemžēl tik ātri pasaulē nebeigsies, jo vīruss maina raksturu," sacīja Kariņš.

Pavļuts tviterī norāda, ka "uzmanīgi sekojam informācijai par jaunu, potenciāli ļoti bīstamu vīrusa paveidu, kas konstatēts DĀR", piebilstot, ka "mums Latvijā ir ļoti labi speciālisti un jaudas, lai to atklātu".

Piektdien pulksten 12.30 Pavļuts tviterī ziņoja, ka Veselības ministrija (VM) sadarbībā ar Ārlietu ministriju (ĀM), Satiksmes ministriju (SM) un Iekšlietu ministriju (IeM) gatavo Ministru kabineta lēmumu ceļošanas ierobežojumu ieviešanai. Viņš piemetināja, ka dienas gaitā par šo jautājumu būs zināms sīkāk.


Savukārt Rinkēvičs tviterī aicina cilvēkus, kuri bija plānojuši ceļojumu vai darba braucienu uz Dienvidāfriku, Zimbabvi, Namībiju, Esvatīni, Lesoto, Botsvānu, Mozambiku, tos atcelt.

Arī Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena piektdien paziņojusi, ka ierosinās pārtraukt avioreisus uz ES no Āfrikas dienvidu valstīm, kur izplatās jauns Covid-19 paveids, kas varētu būt lipīgāks par Covid-19 delta variantu.

Itālija jau ir paziņojusi, ka slēdz robežu tiem, kas pēdējā laikā ir bijuši Dienvidāfrikā un vēl vairākās valstīs, kur izplatījies jaunais vīrusa paveids, ziņo ārvalstu mediji.

Jau ziņots, ka Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki ceturtdien paziņoja, ka ir konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, un vainoja to straujā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.
Dienvidāfrikā, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits ir desmitkāršojies kopš mēneša sākuma - no 106 līdz apmēram 1200.

Reaģējot uz šo ziņu, Lielbritānija no piektdienas aizliegusi jebkādu ieceļošanu no sešām Āfrikas dienviddaļas valstīm - Dienvidāfrikas, Botsvanas, Esvatini, Lesoto, Namībijas un Zimbabves. Visas šīs valstis tiks pievienotas Lielbritānijas "sarkanajam sarakstam", paziņoja veselības ministrs Sadžids Džavids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!