Foto: F64

"Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administratoram auditorkompānijai "KPMG Baltics" ir aizdomas par bankas tīšu novešanu līdz maksātnespējai.

"KPMG Baltics" korporatīvo finanšu direktors Aivars Jurcāns žurnālistiem piektdien sacīja, ka auditorkompānija ir iesniegusi pieteikumu Ekonomikas policijas pārvaldē, kura pašlaik izmeklē notikušo ar "Latvijas Krājbanku", un tajā lūgts pārkvalificēt krimināllietu pēc Krimināllikuma panta par tīšu novešanu līdz maksātnespējai.

Viņš gan nevēlējās publiskot motīvus, kas izklāstīti pieteikumā. "Katrā ziņā mums ir pietiekams pamats par to domāt [ļaunprātīgu bankas novešanu līdz maksātnespējai]," atzina Jurcāns un informēja, ka kriminālprocesa virzītājs – ekonomikas policija –, ar iesniegtajiem materiāliem iepazīstoties, tos pieņēmis.

Aģentūras BNS rīcībā esošajā "KPMG Baltics" iesniegumā policijai teikts, ka krājbankas maksātnespējas administrators, veicot kredītiestādes mantas un dokumentu inventarizāciju, pārņemot mantu, dokumentāciju un pildot citus likumā noteiktos pienākumus, konstatējis faktus, kas norāda uz "Latvijas Krājbankas" tīšu novešanu līdz maksātnespējai, par ko paredzēta kriminālatbildība. Turklāt atbilstoši Kredītiestāžu likumam kriminālsodāma bankrota gadījumā maksātnespējas procesa izdevumus tiesa var piedzīt solidāri no kredītiestādes padomes un valdes locekļiem.

Iesniegumā sacīts, ka "Latvijas Krājbankas" valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras, rīkojies pretēji bankas interesēm, jo pagājušā gada 12.augustā noslēdzis apgrūtinājuma un ķīlas līgumu ar "Meinl Bank AG", ieķīlājot "Latvijas Krājbankas" finanšu līdzekļus 25 miljonu eiro (17,57 miljonu latu) apmērā kā nodrošinājumu Belizā reģistrētas sabiedrības "Melfa Group Ltd" aizdevuma līguma izpildei. 201 l.gada 27.oktobrī Priedītis noslēdzis apgrūtinājuma un ķīlas līgumu ar "Meinl Bank AG", ieķīlājot "Latvijas Krājbankas" finanšu līdzekļus 20 miljonu eiro (14 miljonu latu) apmērā kā nodrošinājumu Belizā reģistrētas sabiedrības "Melfa Group Ltd" aizdevuma līguma izpildei.

Dokumentā norādīts, ka "Melfa Group Ltd" pārstāvis minēto līgumu noslēgšanas brīdī bija "Latvijas Krājbankas" padomes loceklis Vladimirs Antonovs.

201 l.gada 12.augusta un 2011.gada 27.oktobra apgrūtinājuma un ķīlas līguma summas pārsniedz "Latvijas Krājbankai" kā kredītiestādei ar likumu atļauto riska darījumu apmēru. Tomēr bankas grāmatvedības uzskaitē minētais ķīlas līgums nav atspoguļots kā riska darījums, norādīts iesniegumā policijai.

Izvērtējot abu līgumu saturu, "KPMG Baltics" ieguvis informāciju, kas apstiprina ne tikai to, ka Priedītis ļaunprātīgi izmantojis savas pilnvaras, bet arī norāda, ka pret "Latvijas Krājbanku", iespējams, veiktas noziedzīgas darbības, kuras kvalificējamas kā krāpšana.

"KPMG Baltics" atzīst, ka noslēgto ķīlas līgumu neatbilstība kredītiestāžu darbības riska ierobežojošo noteikumu prasībām norāda, ka bankas amatpersonas apzinājās, ka ar ķīlas līgumu noslēgšanu nodarīs zaudējumus kreditoriem. Par to liecina arī saistību nevienlīdzīgais raksturs ķīlas līgumos.

Informācijā par "Latvijas Krājbankas" korespondējošo kontu atlikumiem 2011.gada 30.novembrī teikts, ka bankas amatpersonas kopumā ar ķīlas līgumiem un citiem līdzīgiem darījumiem atsavinājušas "Latvijas Krājbankas" finanšu līdzekļus citām kredītiestādēm par kopējo summu 111,294 miljoni latu, kas ir gandrīz divreiz lielāka par bankas pašu kapitālu, kurš pērn augustā bija 56,132 miljoni latu.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā. Valsts policija sāka kriminālprocesu.

Atbilstoši policijā iepriekš sniegtajai informācijai kriminālprocesā aizdomās turamie ir bankas bijušais valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis, kā arī bijušie bankas valdes locekļi Mārtiņš Zalāns, Dzintars Pelcbergs un Svetlana Ovčiņņikova. Aizdomās turētais ir arī bijušais bankas padomes loceklis Vladimirs Antonovs.

Visi pieci tiek turēti aizdomās pēc Krimināllikuma panta par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu. Zalāns, Priedītis un Pelcbergs vēl tiek turēti aizdomās par piesavināšanās atbalstīšanu, bet Antonovs – par piesavināšanos.

Rīgas apgabaltiesa "Latvijas Krājbanku" par maksātnespējīgu pasludināja pērn 23.decembrī. Tiesai tuvākajā laikā jāizlemj, vai sākt bankas bankrota procedūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!