Foto: LETA
Labāks bankas "Citadele" darījums nebija iespējams, šodien Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijai sacīja Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

Komisijas priekšnieks Gunārs Kūtris (NSL) vēlējās zināt, vai Latvijai bija iespējams noslēgt izdevīgāku "Citadeles" pārdošanas līgumu un ko PA darīja, lai līgums būtu pēc iespējas izdevīgāks valstij. Loginovs atbildēja, ka, runājot par bankas pārdošanas darījumu, ir jāņem vērā ekonomiskā un ģeopolitiskā situācija. "Būtu bijusi citāda situācija un tirgus, nosacījumi varēja būt labāki. Neko labāku šajā situācijā neredzu," uzsvēra PA vadītājs.

Savukārt komisijas loceklis Mārtiņš Bondars (LRA) vaicāja, ja gadījumā "Citadeli" pārdotu šodien, vai bankas cena būtu augstāka. Loginovs atzina, ka šodien cena nebūtu labāka, bet, ja nebūtu sācies karš Ukrainā, bankas cena būtu bijusi augstāka.

Tāpat Bondars aicināja PA vadītāju skaidrot, kurš īsti uzņemas atbildību par bankas pārdošanu. Loginovs informēja, ka nav vienas atbildīgās personas, bet gan visi, kas bija iesaistīti šī jautājuma risināšanā, tostarp PA, Ekonomikas ministrija (EM) un valdība. Pēc Loginova teiktā, par bankas pārdošanas līgumu atbildību uzņemas PA, bet valdība par to nav atbildīga.

"Līgumu gatavoja PA sadarbībā ar juridiskajiem un finanšu konsultantiem, EM to prezentēja valdībā, bet Ministru kabinets attiecīgi pieņēma lēmumu," sacīja Loginovs.

Tāpat šodien Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisija vienojās, ka turpmākajās sēdēs tā tiksies ar citiem ministriem, ar kuriem līdz šim nav notikusi saruna par "Citadeles" darījumu, kā arī komisijas locekļi vienojās aicināt uz kādu no nākamajām sēdēm "Citadeles" valdes priekšsēdētāju Gunti Beļavski un bankas investoru grupu "Ripplewood" pārstāvošo Timu Kolinsu.

Kā ziņots, 20.aprīlī Privatizācijas aģentūra ir pabeigusi bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuvusi par bankas "Citadele" akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

Bankas akcionāru vidū līdzās "Ripplewood" ir tādi pazīstami investori kā Volkers un bijušais Pasaules Bankas prezidents Džeims Volfensons. Bankas akcionāru vidū ir arī viens no lielākajiem hedžfondiem pasaulē "Baupost Group", kas pārvalda respektablu institucionālo un privāto investoru kapitālu. Kā jau iepriekš ziņots, "Ripplewood" piederēs 22,4% bankas akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju. Investori ir apliecinājuši ilgtermiņa attīstības plānus.

Jau ziņots, ka "Citadeles" grupa pērn sasniedza lielāko peļņu savas līdzšinējās darbības laikā - 2014.gadu grupa noslēgusi ar 32,4 miljonu eiro revidēto peļņu, kas ir par 138% vairāk nekā 2013.gadā. Savukārt banka "Citadele" gadu noslēgusi ar revidēto peļņu 29,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 91% vairāk nekā 2013.gadā, informēja "Citadeles" pārstāve Ieva Prauliņa.

PA jau iepriekš prognozēja, ka pēc labajiem pagājušā gada finanšu rezultātiem nav izslēgta iespēja veikt korekcijas bankas pārdošanas gala cenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!