Foto: LETA
Turpina samazināties Latvijā izvietoto bankomātu skaits.

Šogad pirmā ceturkšņa beigās Latvijā bija izvietoti 1058 bankomāti, tai skaitā 1011 iekārtas nodrošināja naudas izmaksu, bet 285 - naudas iemaksu, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotā informācija.

2014.gada nogalē Latvijā bija izvietoti 1068 bankomāti.

Latvijā bankomātus izvietojušas septiņas bankas, no tām piecas nodrošina bankomātus arī ar naudas iemaksas iespēju. Visvairāk bankomātu izvietojusi "Swedbank" - 409. "SEB banka" izvietoja 226 bankomātus, banka "Citadele" - 164, "DNB banka" - 155, "Nordea" bankas Latvijas filiāle - 77, "Privatbank" - 15, bet "Rietumu bankai" ir 12 bankomāti.

Kā ziņots, Latvijas Komercbanku asociācija izstrādājusi Latvijas finanšu pamatpakalpojumu pieejamības karti. Karte publicēta asociācijas mājaslapā, un tajā redzams, kurās vietās valstī ir izvietoti bankomāti, kur pieejama skaidras naudas izmaksa veikalos, kur atrodas filiāles un norēķinu grupas.

Kartē iezīmēti arī banku pašapkalpošanās un informācijas centri, publiskās bibliotēkas, bankas tikšanās vietas ar klientiem, Latvijas Pasta klientu apkalpošanas vietas un iespēja apmaksāt rēķinus tirdzniecības vietās.

Asociācija pauž nostāju, ka finanšu pamatpakalpojumu nepieejamība reģionos ir mīts. Asociācija vērš uzmanību, ka skaidras naudas darījumi, maksājumi ar karti, rēķinu apmaksa un citas pamatdarbības ar banku kontiem ir pieejamas visā Latvijas teritorijā vairāk nekā 1000 bankomātos, turpat 900 skaidras naudas izmaksas punktos tirdzniecības vietās, internetbankā un telefonbankā visā Latvijas teritorijā.

Finanšu pamatpakalpojumu karte pieejama vietnē http://www.bankasoc.lv/lv/pakalpojumu-parklajums/ .

Kā ziņots, aprīlī "Swedbank" informēja, ka sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību līdz gada beigām 15 novados plānots izvietot bankomātus. Tie tiks izvietoti novados, kuros bankomātu patlaban nav un iedzīvotājiem vai nu vispār nav, vai ir ierobežotas iespējas no sava konta izņemt skaidru naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!