Foto: Shutterstock

Latvijas Banka rosina deputātus mainīt kreditēšanas regulējumu, ieviešot "nolikto atslēgu" principu kā izvēles iespēju hipotekāro kredītu ņēmējam.

Latvijas Banka rosina pilnveidot kreditēšanu regulējošās likumu normas, nodrošinot pieņemamu līdzsvaru starp aizdevēju un aizņēmēju interesēm.

Latvijas Banka vēstulē Saeimai piedāvā papildināt regulējumu par kredītiem, kuru atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku, nosakot, ka kredīta devējs un patērētājs kredīta līgumā drīkst skaidri vienoties, ka pietiek ar nodrošinājuma nodošanu kredīta devējam, lai atmaksātu kredītu.

Tāpat Latvijas Banka rosina noteikt, ka kredīta devējam pēc patērētāja aizdevuma pieprasījuma saņemšanas ir jāpiedāvā divi kredīta līguma projekti, no kuriem viens paredz, ka pietiek ar nodrošinājuma nodošanu kredīta devējam, lai atmaksātu kredītu, savukārt otrs paredz pilnu patērētāja atbildību par aizdevuma atmaksu. Kredīta devējam būtu tiesības piemērot katram no kredīta līguma projektiem atšķirīgus noteikumus.

Savukārt no Maksātnespējas likuma būtu jāsvītro norma par "nolikto atslēgu" principu, uzskata Latvijas Banka.

Vēl deputātiem izteikts priekšlikums veikt izmaiņas saistībā ar fiziskās personas saistību dzēšanas plānu. Proti, tiek piedāvāts mainīt parādsaistību summas, nosakot termiņus fiziskās personas maksātnespējas procesam.

Šie priekšlikumi šodien pārrunāti koalīcijas padomes sēdē. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) priekšlikumus neatklāja, norādot, ka tos vēl apspriedīs koalīcijas frakcijas un tad nākamnedēļ koalīcija par tiem lems.

Latvijas Komercbanku asociācija šodien koalīcijas sanāksmē konkrētus priekšlikumus neiesniedza, asociācijas pārstāvji bija uzaicināti uzklausīt jautājuma apspriešanu, sacīja Komercbanku asociācijas preses sekretāre Baiba Melnace. Tomēr Komercbanku asociācija iepriekš kritizēja grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz "nolikto atslēgu" principu, skaidrojot, ka šāda norma apgrūtina kredītu pieejamību.

Jau ziņots, ka Saeima 2014.gada decembrī otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas nosaka līdz 2015.gada 1.martam pārcelt "nolikto atslēgu" principa ieviešanu.

Šos grozījumus asi kritizēja bankas, paziņojot, ka tie sadārdzinās kredītus un to dēļ komercbankas vairs nevēloties iesaistīties valsts iecerētajā atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Valsts prezidents šo likumu izsludināja, tomēr neraksturīgi asi kritizēja pieņemtās izmaiņas un aicināja meklēt risinājumus, kas jāizdara līdz 2015.gada sākumam.

Arī valdošās koalīcijas politiķi pauduši, ka nepieciešams strādāt pie likuma grozījumiem, lai šo banku un Valsts prezidenta Andra Bērziņa asi kritizēto principu padarītu no obligāta par izvēles iespēju. Tomēr koalīcija pie šī jautājuma risināšanas plāno ķerties janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!