Foto: F64
Līdz datumam, kad Latvija vēlas ieviest eiro, palikušas vēl 400 dienas, aprēķinājusi Finanšu ministrija.

Latvija vēlas vienoto Eiropas valūtu ieviest no 2014.gada janvāra.

Lēmumu par pievienošanos eirozonai Latvija pieņems nākamā gada sākumā, pieprasot Eiropas Savienībai konverģences ziņojumu.

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Latvijā vadītājs Šehars Aijars šonedēļ žurnālistiem atzina, ka pievienošanās eirozonai 2014.gadā ir Latvijai sasniedzams mērķis.

Viņš atzina, ka tādi Māstrihtas kritēriji kā valsts budžeta deficīts un valdības parāds šogad un nākamgad tiks izpildīti ar uzviju, proti, tie būs gana zemi salīdzinājumā ar atskaites kritēriju. Inflācijas rādītājs un valsts vērtspapīru ilgtermiņa procentu likmes ir sarukušas, tomēr Latvijas spēja izpildīt šos kritērijus ir "nedaudz nedrošāka", jo būs atkarīga no tā, kuru valstu rādītāji tiks izmantoti šo kritēriju izvērtēšanai, atzīmēja SVF pārstāvis.

Kā ziņots, Latvijai pievienojoties Eiropas vienotajai valūtai, lata nomaiņa pret eiro norisināsies pēc Eiropas Komisijas noteikta maiņas kursa.

Plānots, ka algas, pabalsti, pensijas un stipendijas, sākot ar 2014.gada janvāri, tiks izmaksātas eiro.

Paredzēts, ka iedzīvotāji savu skaidro naudu varēs bez komisijas maksas apmainīt jebkurā Latvijas komercbankā sešu mēnešu laikā pēc eiro ieviešanas. Vietās, kur nav pieejamas komercbanku filiāles, naudas apmaiņu visu 2014.gada janvāri bez maksas būs iespējams veikt Latvijas Pasta nodaļās - kopā 302 apdzīvotās vietās.

Divas nedēļas par precēm un pakalpojumiem varēs maksāt gan ar latiem, gan ar eiro. Norēķinoties ar latiem, atlikumu izdos eiro.

Ja kāds lats atradīsies vēlāk, to bez komisijas maksas varēs nomainīt uz eiro Latvijas Bankas filiālēs Rīgā, Daugavpilī un Liepājā. Latvijas Banka šo funkciju pildīs neierobežotu laiku, tātad iedzīvotājiem nomainīt valūtu būs iespējams vienmēr.

Uz Latvijas eiro monētām reversā būs redzami mūsu valsts simboli, bet eiro banknotes visās eirozonas valstīs ir vienādas. Latvijas eiro monētas varēs izmantot arī citās eirozonas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!