Foto: LETA

SIA "ExpressCredit", kas strādā ar zīmolu "Lombards24.lv", vadība nosūtījusi Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) informāciju par 20 nelegālajiem lombardiem un pieprasa nekavējoties apturēt to darbību.

"ExpressCredit" šādu informāciju PTAC nosūtījis, reaģējot uz PTAC publiskajiem izteikumiem par to, ka nelegālais tirgus nebanku kreditēšanas nozarē ir nenozīmīgs.

"ExpressCredit" valdes priekšsēdētājs Agris Evertovskis paziņojumā kritizē PTAC darbu, norādot, ka jau aptuveni trīs gadus atbildīgās valsts institūcijas - PTAC, Ekonomikas ministrija, Valsts policija, pašvaldības policija - ir informētas par nelegālo lombardu biznesu Latvijā, bet reakcija ir pielīdzināma nullei. "Tāds pats absurds, kā bija ar "spaisa" tirgošanu - visi redz, bet neviens neko nevar vai nevēlas darīt," norāda Evertovskis.

"Šobrīd gan izskatās, ka PTAC vairāk nodarbojas ar populismu un ideju ģenerēšanu, kā vēl vairāk nospiest uz ceļiem tos uzņēmējus, kuri ir likumpaklausīgi, maksā visus nodokļus un ievēro likumus," kritizē "ExpressCredit" valdes priekšsēdētājs.

"ExpressCredit" vadība uzskata, ka nav pieņemams, ka vienīgie PTAC īstenotie pasākumi ir sodi vidēji 280 eiro apmērā, kas nemotivē nelegālos komersantus pārtraukt savu darbību. Turklāt tie piemēroti tikai atsevišķiem nelegālajiem uzņēmumiem.

"Mēs nodrošinām darbu vairāk nekā 270 cilvēkiem visā Latvijā, pērn valsts budžetā uzņēmums nodokļu maksājumus veica 2,31 miljona eiro apmērā. Ja PTAC ir laiks nodarboties ar dažādām nejēdzībām, tad mēs pieprasām, lai uzraugošā institūcija strādātu adekvāti un īstenotu vienu no savām pamatfunkcijām - patērētāju interešu aizsardzību. Un nelegālie lombardi vistiešākā veidā apdraud patērētājus," uzskata "ExpressCredit" valdes priekšsēdētājs.

"ExpressCredit" vadība sarēķinājusi, ka nelegālo lombardu dēļ valsts budžetam iet garām 1,42 miljoni eiro uzreiz, ko veido pirmreizējās licences maksa 71 000 eiro apmērā katram nelegālajam uzņēmumam. Savukārt nākamajos gados, apkarojot nelegālos lombardus, valsts nodokļos un licences pagarināšanas maksās varēs vēl papildus iegūt ap 780 000 eiro.

"ExpressCredit" vadība norāda: ja PTAC uzskata, ka viņiem nebija pienācīgu resursu, zināšanu vai atbilstoša regulējuma, tad šo jautājumu trīs gadu laikā varēja sakārtot. "Šobrīd PTAC ar saviem publiskajiem paziņojumiem parāda, ka viņu speciālistiem pietrūkst zināšanu un kompetences finanšu pakalpojumu jomā, tā vietā iestāde spēj ražot vien juridiskus birokrātijas kalnus ar jauniem ierobežojumiem legālajam biznesam. Turklāt PTAC piemērs skaidri parāda, ka valsts politikas plānošanas process Latvijā ir absurds. Lai gan ēnu ekonomikas apkarošana šobrīd ir viena no valdības prioritātēm, pēc būtības ar nelegālajiem lombardiem nekas netiek darīts nu jau gadiem. Nelegālie lombardi var nozīmēt gan zagtu mantu apriti, izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī dažādas naudas atmazgāšanas shēmas," skaidro Evertovskis.

"ExpressCredit" ir licencēts nebanku patērētāju kreditēšanas uzņēmums, kas dibināts 2009.gadā un pašlaik nodarbina 274 darbiniekus.

"ExpressCredit" strādā ar zīmolu "Lombards24.lv" 38 lielākajās Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās 95 filiālēs, piedāvājot patērētājiem aizdevumus pret kustamas mantas ķīlu (lombarda kredīts) un aizdevumus bez ķīlas. Uzņēmuma pakalpojumus izmantojuši vairāk nekā 235 000 fizisku personu.

Februārī "ExpressCredit" iegādājās Rīgas pilsētas lombardu.

"ExpressCredit" neto peļņa pērn pirmajā pusgadā bija 481 999 eiro. "ExpressCredit" kopējie ieņēmumi 2014.gada pirmajā pusgadā bija 7,326 miljoni eiro. Pagājušā gada pirmajā pusē neto kredītportfelis auga par 32% līdz 6,5 miljoniem eiro. Sabiedrības aktīvu apjoms jūnija beigās bija 11,8 miljoni eiro.

"ExpressCredit" īpašnieki ir SIA "Express Holdings" (51%), SIA "Ebility" (24,5%), SIA "AE Consulting" (24,5%).

"Firmas.lv" datubāze rāda, ka uzņēmuma "Express Holdings" vienīgā īpašniece ir AS "Dotcom Enterprises", uzņēmuma "Ebility" vienīgais īpašnieks ir privātpersona Edgars Bilinskis, bet "AE Consulting" vienīgais īpašnieks ir Agris Evertovskis.

Saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem no 2011.gada novembra kreditēšanas pakalpojumu patērētājam drīkst sniegt tikai uzņēmumi, kuri ir saņēmuši licenci patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Latvijā. Licenci kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai izsniedz PTAC uz vienu gadu ar iespēju to pārreģistrēt. Valsts nodeva par licences izsniegšanu ir 71 140 eiro un par pārreģistrāciju 14 225 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!