Foto: F64
Valsts budžeta ieņēmumi Latvijā ir jāvairo, efektīvi apkarojot ēnu ekonomiku un kontrabandu, veicinot uzņēmējdarbību – sekmējot uzņēmumu skaita pieaugumu, inovācijas un produktivitātes kāpumu, kā arī atbalstot eksportu - nevis paaugstinot nodokļu likmes.

To, komentējot plašsaziņas līdzekļos izskanējušo finanšu ministra Andra Vilka rosinājumu sākt publisku diskusiju par iespējamu nodokļu celšanu, uzsver Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedri.  

LTRK atgādina, ka, saskaņā ar pirms nedēļas publiskoto Rīgas Ekonomikas augstskolas pētījumu par ēnu ekonomiku, tās apmērs pērn pieaudzis par 2,7%, sasniedzot 23,8% no iekšzemes kopprodukta jeb aptuveni 5,5 miljardus eiro.

 "LTRK biedri uzskata, ka valsts budžeta ieņēmumi jāvairo, sākot iekasēt nodokļus no to nemaksātājiem, nevis ejot vieglāko ceļu - palielinot nodokļu slogu godīgiem nodokļu maksātājiem," pausts LTRK paziņojumā.

Viena no ietekmīgākajām uzņēmēju organizācijām atgādina, ka paaugstinot nodokļu likmes un sarežģījot to nomaksu, jaunu uzņēmumu skaita pieaugums nav gaidāms, taču tieši tas ir nepieciešams ne tikai jaunu darbavietu radīšanai, bet arī nodokļu ieņēmumu vairošanai.

"Delfi" jau vēstīja, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V) ceturtdien, 22. maijā "Latvijas Avīzē" publicētā viedokļrakstā aicināja sākt publisku diskusiju par iespējamu nodokļu likmju celšanu. Vēlāk izplatītā paziņojumā Vilks gan uzsvēra, ka nedz valdība, nedz Finanšu ministrija pagaidām neplāno celt nodokļu likmes, taču esot jāņem vērā, ka pieprasījums pēc budžeta finansējuma palielināšanas arvien pieaug.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!