Foto: Pixabay
Investoriem šis gads ir bijis vētrains, norāda "Mintos" līdzdibinātājs un vadītājs Martiņš Šulte.

Līdz ar Covid-19 pandēmijas izraisīto tirgus turbulenci, nenoteiktība ir jaunā norma gandrīz ikvienā jomā. Taču jaunais gads nāk ar ziņām par drīzumā plaši pieejamo vakcīnu lielākajā daļā Eiropas valstīs, tādēļ daudzi investori sāk izvērtēt alternatīvo ieguldījumu iespējas 2021. gadam.

Nesen veiktā pētījumā tika lēsts, ka, neraugoties uz pandēmiju, 12 no 13 finanšu tehnoloģiju sektoriem 2020. gadā ziņoja par izaugsmi gada pirmajā pusē, salīdzinot ar to pašu periodu 2019. gadā. Saskaņā ar Šultes teikto, finanšu tehnoloģiju sektors nākamgad pieaugs vēl straujāk.

"Finanšu tehnoloģiju tirgus pieaug, taču vēl nav sasniedzis savu virsotni un turpinās augt visa nākamā gada garumā," saka Šulte.

Pandēmija ir parādījusi labi diversificēta ieguldījumu portfeļa nozīmi, uzsver Šulte. Piemēram, kad vēl šī gda martā sākās akciju tirgus krīze, tiem, kas bija diversificējuši savus portfeļus ar alternatīviem aktīviem, piemēram, obligācijām vai aizdevumiem, izdevās izvairīties no lieliem zaudējumiem. Vairāki nozares eksperti nesen ir izteikuši drosmīgākus apgalvojumus par to, ka alternatīviem aktīviem turpmākajos gados būs lielāka nozīme portfeļa pārvaldībā, lai panāktu labāku portfeļa diversifikāciju.

"2020. gads parādīja, ka daži no pārbaudītajiem principiem, piemēram, ieguldīt ilgtermiņā ar zemu izmaksu diversificētu portfeli un tikai laiku pa laikam pārbaudīt savu ieguldījumu bilanci, galu galā varētu nebūt visdrošākie," saka Šulte. "Es domāju, ka 2021. gadā investori pievērsīs papildu uzmanību tam, kā nākotnē nodrošināt savus ieguldījumus, dažādojot tos vairāku aktīvu vidū. Šajā ziņā alternatīvo ieguldījumu iespējas sniedz nepieciešamo dažādību ieguldījumu risku mainīgumam."

Daudzi finanšu tehnoloģiju uzņēmumi visā pasaulē tuvojas tā sauktajam izaugsmes briedumam, lai kļūtu par regulētiem. Lai gan 2020. gadā lielākajai daļai no viņiem trūka nepieciešamā regulatīvā atbalsta un ātrāki apstiprinājumi finanšu pakalpojumiem, Šulte uzskata, ka 2021. gadā būs vērojams arvien lielāks saraksts ar nozares regulējošiem pasākumiem.

"Konkurence kļūs spēcīgāka, jo daudzi finanšu tehnoloģiju uzņēmumi skatās uz regulējumu kā uz veidu, kā sniegt vēl labāku pakalpojumu saviem klientiem un radīt lielāku skaidrību, pārredzamību un drošību," sacīja Šulte. "Kas attiecas uz jaunām un mazām ieguldījumu platformām, tām būs sarežģītāk, ja atteiksies no regulējuma iespējām."

Pandēmija ir ietekmējusi visus ieguldījumu tirgus, tostarp alternatīvos. Šulte atzīmē, ka, lai gan jau ir novērotas pazīmes, ka investoru skaits un veikto ieguldījumu apjoms sāk palielināties, būs vajadzīgs zināms laiks, lai ieguldījumu apjomi atgrieztos pirms-pandēmijas līmenī.

"Līdz ar Covid-19 vakcīnas parādīšanos, visā ieguldījumu tirgū ir jūtams optimisms," sacīja Šulte. "Daudzi investori testēs jaunas nozares ar mazākiem ieguldījumiem un apsvērs ieguldījumu iespējas jomās, kas atveseļosies visātrāk. Šogad esam novērojuši stabilus, bet lēnākus ieguldījumu apjomus, ko var interpretēt kā investoru piesardzīgāku ieguldījumu veikšanu. Tas, visticamāk, turpināsies arī 2021. gadā, mazāk koncentrējoties uz ieguldījumu ienesīguma procentiem un vairāk rūpējoties par sava ieguldījumu portfeļa diversifikāciju, padarot ieguldījumu pieaugumu lēnāku," viņš paredz.

2020. gads parādīja, cik svarīgi ir pastāvīgi strādāt pie investoru zināšanu papildināšanas par to, kā strādā ieguldījumi. Šulte teic, ka daudziem investoriem ir ļoti labas zināšanas un viņi turpina uzzināt jaunu katru dienu, tomēr katru dienu "Mintos" pievienojas arvien jauni investori kuri vēlas uzzinās, kā labāk veikt ieguldījumus.

"Pakalpojumu lietotāju pūles, vajadzības un prasības ir tas, kas virza finanšu industrijas attīstību," sacīja Šulte. "Laba finanšu pratība var izmainīt visu dzīvi, ietekmējot gan izglītības iespējas sev un savai ģimenei, gan arī dažādu biznesa uzsākšanu iespējas. Makro līmenī tas var palīdzēt pārvarēt labklājības plaisu un atbalstīt ekonomisko mobilitāti. Tā kā arvien lielāka tirgus daļa izprot finanšu pratības nozīmi, mēs redzēsim arvien lielāku atbalstu topošajiem investoriem 2021. gadā".

Šulte secina, ka, lai gan joprojām ir daudz neskaidrību par nākamo gadu, finanšu tehnoloģiju uzņēmumi spēj veikli pielāgoties un ieviest nepieciešamās klientu prasību inovācijas, kas, savukārt, ļauj tiem gūt maksimālu labumu no tādām negaidītām iespējām kā pašreizējā pandēmija.

"Viens ir skaidrs: pēc nakts vienmēr iestājas rīts. Pieprasījums pēc alternatīvo ieguldījumu aktīviem patreiz norāda uz to, ka sniegtais pakalpojums ir pieprasīts, pietiekami elastīgs, lai attīstītos jaunā formā, un ka šī joma ir uz palikšanu," piebilda Šulte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!