Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 2. decembri?

  • Investēts: 3100 eiro (+50 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 2966,82 (+52,25 eiro)
  • Investīciju ienesīgums: -4,29% (+0,14 procentu punkti)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 2. decembri?

  • Investēts: 3100,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 2774,87 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -10,54% (+1,4% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

"S&P 500" indekss turpināju izaugsmi. Iepriekšēja nedēļa pieaugums bija 66,34 punkti vai +1,66%. Šoreiz pieaugums bija saistīts ar investoru optimismu par to, ka ASV Federālo rezervju sistēma paziņoja par likmju lēnāku pieaugumu, ka arī patēriņa izdevumu indekss ASV izauga par mazāku procentu nekā bija plānots.
Baltijas biržas arī turpināja pozitīvu virzību. Rīgas biržas indekss "OMX Riga" pagājušajā nedēļā palielinājās par 0,5%. Viļņas biržas indekss palielinājās par 1,7%, savukārt "OMX Tallinn" par 1,89%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" palielinājās par 1,99%.Attiecīgi pozitīvais noskaņojums no ASV ir ietekmējis arī Baltiju.


Arī kriptovalūtu pasaulē ir redzams neliels optimisms. Tas visticamāk neradīs iepriekšējos gados redzētos straujos vērtību pieaugumus, jo kopumā investori ir bažīgi, teju vai iknedēļu kāds kriptovalūtu spēlētājs ir spiests pieteikt bankrotu un Rietumu pasaulē vēl aizvien valda inflācija. Tomēr pastāv cerība, ka vērtībā tālāku būtisku kritumu nebūs. Šobrīd "Bitcoin" vērtība svārstās ap 17 tūkstošiem, kas ir par tūkstoti vairāk nekā aizgājušajās nedēļās.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Jau 8 akcijas rāda pozitīvu ienesīgumu (pirms nedēļas bija 6)
  • Kopīga portfeļa ienesīguma kopsumma uzlabojās no -113 eiro līdz -53 eiro

Šoreiz starp rekordistiem ir "L&G BATTERY VALUE-CHAIN" (BATT) ar +0,15% un "MICROSOFT CORP" (MSFT) ar +0,12%. Vislielāko vērtības kritumu parādīja “Mosaic Co” (MOS) ar -0,18% un "WALMART" (WMT) ar -0,19%.


Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Piecas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci.
  • "SAF Tehnika" uzrāda lielāko pieaugumu (+11,15%)
  • Negatīvais pieaugums kopējam portfelim ir -1,64%

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-82,12%)

Kuzikovs investēs medijos

“Mans mērķis investēt līdzvērtīgas summas visos izvēlētos segmentos. Pagājušajā nedēļā par segmentu, kurā es investēju kļuva enerģētika. Šonedēļ tas būs mediju segments, bet pēc tam jau finanšu sektors. Pēc šim investīcijām katra segmenta ieguldīta summa pārsniegs 400 eiro.”

Vilūns turpina papildināt Baltijas portfeli

"Domāju, ka turpināšu investēt naudu Baltijas akcijās, bet iespējams, nelielu summu atvēlēšu arī P2P sektoram."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!