Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 3. jūniju?

  • Investēts: 1850 eiro
  • Kapitāla vērtība: 1,648,73 eiro
  • Investīciju ienesīgums: - 10,91%

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 3. jūniju?

  • Investēts uz šo brīdi: 1790,33 eiro
  • Kapitāla vērtība: 1646,45 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -8.74% (-1.2% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

“S&P 500” indekss piedzīvoja nelielu pieaugumu. Nedēļas laikā indekss izauga par 31,11 punktiem jeb 76%

Šoreiz uz indeksa pozitīvo pieaugumu ietekmēja negatīvas ziņas. Izskatās dīvaini, bet tas ir fakts. Ceturtdien tika paziņoti nodarbinātības rezultāti, kuri bija gandrīz divas reizes mazāki, nekā cerēts. Faktiski tas apliecināja, ka ASV samazināja jauno darba vietu skaits. Līdz ar to investori cer uz to, ka ASV FRS nepalielinās kredīta likmi, lai stimulētu ekonomiku un veidotu jaunas darba vietas. Tas attiecīgi pozitīvi var ietekmēt uz inflāciju un uz akciju tirgu.

Baltija akciju tirgū būtiskas izmaiņas nav. Tomēr jāmin, ka galvenais indekss “OMX Baltic Benchmark” kopš maija vidus pieredz gan kritumus, gan kāpumus, bet pēdējo pāris nedēļu vidējā tendence ir augšupejoša. Tomēr, kā jau iepriekš minēts, ņemot vērā, ka rudens tuvojas drūms un pasaulē valda bažas par inflāciju un enerģētikas izmaksām, tad nekāda būtiska izaugsme nav gaidāma. Tomēr pastāv cerība, ka akciju kopējā vērtība varētu nedaudz stabilizēties. LETA ziņo, ka Rīgas biržas indekss "OMX Riga" pagājušajā nedēļā palielinājās par 4,89%. Viļņas biržas indekss par 0,2%, savukārt Tallinas par 0,4%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ palielinājās par 0,07%.

Arī kriptovalūtu pasaulē nekādas būtiskas kustības nenotiek. Šobrīd ir izteikts “lāču” periods, kas nozīmē, ka investori ir ārkārtīgi piesardzīgi. Nākotni ir grūti paredzēt, bet, kā norāda kripto jomas eksperti, iespējams, cenu kāpums un interese par kriptovalūtām varētu atgriezties vasarā, kad “Ethereum” varētu mainīt darbības sistēmu un kļūt par videi draudzīgāku kriptovalūtu kā “Bitcoin.”

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • No 18 akcijām jau 4 rāda pozitīvu ienesīgumu (pirms divām nedēļām bija tikai 2)
  • Pozitīva ienesīguma akciju kopsumma palielinājās no 20,02 līdz 27,67
  • Negatīva ienesīguma akciju zaudējumu kopsumma būtiski samazinājās no 248,61 līdz 174,14 eiro.

Par galvenajiem nedēļas “uzvarētājiem” kļuva "NextEnergy" (+0,18%) un “ALPHABET” (+0,07%), tad kad “zaudētāju” topā bija “Coca-Cola” (-0,16%) un “BATT ETF” (-0,13%).

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Divas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci
  • Negatīvais pieaugums kopējam portfelim ir -3,11% apmērā
  • Labāko rezultātu jau vairākas nedēļas nemainīti uzrāda “Enefit Green” un “SAF Tehnika.”

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-50,40%)

Kuzikovs plāno palielināt investīcijas enerģētikā

“Pagājušajā nedēļā es neveicu nekādu pirkumu, un gribēju saprast kā mana tekoša stratēģija pirkt tikai akcija ar pozitīvo ienesīgumu ietekmēs portfeli. Grūti spriest, vai šī stratēģija darbojās, jo abas “stabilākas” akcijas rāda atšķirīgus rezultātus: "Shell" gadījumā ienesīguma kopsumma izauga no 14,7 eiro līdz 19 eiro, bet “Coca-Cola” gadījumā tā nokrita no 8,39 līdz 4,05,” skaidro Kuzikovs.

“Man joprojām nav skaidrs, kā pareizāk rīkoties šobrīd, bet ņemot vēra to, ka ES pieņēma kārtējo sankciju ierobežojumu paketi, pēc kuras daļēji tiks ierobežota naftas piegāde no Krievijas uz ES, es domāju, ka “Shell” akcijām ilgtermiņā būs pieaugums. Arī “NextEnergy” akcijas rāda parasti labu ienesīgumu vasaras periodā, jo uzņēmums, fokusēts uz zaļas enerģijas ražošanu, tāpēc tuvākajā laikā es veikšu investīcijas tieši šajās akcijās,” plānu iezīmē investors.

Vilūns palielinās savu Baltijas akciju portfeli

“Šķiet, ka šis neskaidrības brīdis ir labs laiks, kad atkal var ieguldīt nelielas summas P2P nozarēs. Svarīgi arī, ka Baltijas akcijas jau nesen ieguldīju, bet kriptovalūtās palielināt ieguldījumus būšu gatavs, kad parādīsies jaunas ziņas par “Ethereum” sistēmas maiņu,” skaidro Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!