Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 11. aprīli?

  • Investēts: 1550 eiro (+50 eiro nedēļā)
  • Kapitāla vērtība: 1,466.32 eiro (+57,15 eiro par nedēļu)
  • Investīciju ienesīgums: -5,39% (+0,66 % par nedēļu)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 11. aprīli?

  • Investēts: 1202 eiro
  • Kapitāla vērtība: 1284,27 eiro
  • Investīciju ienesīgums: 6,4%

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Pēc “S&P 500” piebremzēšanās notika kritums. Nedēļas laikā reitings pazaudēja 59,69 punktus (-1,31%). Šo kritumu ietekmēja vesela liste ar dažādiem faktoriem. Eiropas biržās akciju cenas kritās, Eiropas Centrālās bankas (ECB) administratoriem nepanākot vienprātību par tālāko rīcību. Naftas cenas pieauga pēc trešdienas krituma, kuru bija izraisījušas bažas par jēlnaftas pieprasījuma samazināšanos ekonomiku lēnākas izaugsmes dēļ. Bažas par pieprasījumu palielināja Covid-19 gadījumu skaita pieaugums Ķīnā. Centrālajām bankām fokusējoties uz inflācijas ierobežošanu, investori gatavojas straujām ASV procentlikmju celšanām

Baltijas akciju tirgus turpināja izaugsmi. Netiek uzrādīts būtisks izaugsmes temps, taču tendence ir pozitīva. Rīgas biržas indekss "OMX Riga" pagājušajā samazinājās par 1,84%. Viļņas biržas indekss "OMX Vilnius" palielinājās par 1,92%, bet savukārt Tallinas biržas indekss "OMX Tallinn" palielinājās par 2,36%. Kopējais Baltijas biržu indekss, kas apkopoto aktīvāk tirgotos uzņēmumus "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ palielinājās par 2,05%.

Savukārt kriptovalūtu tirgus pēc pēdējo divu nedēļu straujās izaugsmes sabremzējās un kopējā vērtība sāka kristies. “Bitcoin” cena, kas iepriekš tuvojās jau simboliskajai 50 tūkstošu ASV dolāru robežai par vienu monētu, aizvadītajā nedēļā samazinājās līdz pat 42 tūkstošiem par vienu monētu. Attiecīgi arī citas valūtas rādīja 15-20% kritumu.

Portfeļa izmaiņas

Situācija ar Kuzikova akcijām:

  • No 17 akcijām jau 10 rāda pozitīvu ienesīgumu (Google akciju ienesīgums kļuva negatīvs)
  • Pozitīva ienesīguma akciju kopsumma faktiski neizmainījās pieaugot no 57.74 līdz 58.17
  • Negatīva ienesīguma akciju zaudējumu kopsumma strauji palielinājās no -46.54 līdz - 60.8.

Par galvenajiem nedēļas “uzvarētājiem” kļuva Walmart (+0.33%, turpina lielāko pieaugumu otro nedēļu pēc kārtas) un "Procter & Gamble" (+0.24%), bet “zaudētāji” bija "Visa" (-0.15%) un "BATT" ETF (-0.14%).

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām:

  • Piecas no deviņām pozīcijām Vilūna Baltijas portfelī uzrāda pozitīvu rezultātu.
  • Labākie rezultāti šobrīd ir lietuviešu “Novatouras”, kas portfelī kopš iegādes brīža audzējis vērtību par 7,50%.
  • Enefit Green” ir otrais ar 5,25% pieaugumu.
  • Portfelis beidzot pēc vairāk nekā mēneša ilga pagrimuma uzrāda izaugsmi +5,08 eiro (+1,34%)

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” ir ar pozitīvu zīmi 10-19% robežās.
  • Lielākais vērtības pieaugums ir “Solana” (26,97%)

Situācija ar Vilūna P2P portfeli:

  • Šobrīd nauda ieguldīta “Capitalia”, “Mintos” un “Twino”
  • Lai šīs investīcijas sāktu nest rezultātus, ir jāpagaida vismaz mēnesis

Kuzikovs caurskata portfeļa diversifikāciju

“Es arī plānoju investēju naudu “Berkshire Hathaway Inc“ (lai sabalansētu ETF segmentus) un “JMP Morgan Chase” (lai samazināto vidējo pirkuma cenu),” skaidro “Nākotnes Kapitāla” vadītājs.

“Bet kas tālāk? Kā es jau vairākas reizes teicu, man nav būtiski sasniegt labu ienesīgumu tieši tagad, bet tieši pēc 10 gadiem, kad plānoju visu pārdod. Skatoties ilgtermiņā, domāju, ka lauksaimniecības sektors turpinās savu izaugsmi visu šo dekādi. No vienas puses man jau ir netiešas investīcijas lauksaimniecības produkcijas: “Coca-Cola” un “McDonald’s”, “Berkshire”. Bet es gribu papētīt šo segmentu detalizētāk un piepirkt vēl kādu akciju. Nedrīkst arī aizmirst par to, ka tagad šī segmenta akcijas būtiski izauga kara dēļ un atrast labu darījumu būs grūti,” saka Kuzikovs.

“Mans otrais plāns ir apvienot banku un maksājumu karšu akcijas zem vienas kategorijas “finanšu servisi”, jo šis kategorijas ir tuvas un saistītas. Turēt tas atsevišķi vairs neredzu lielu jēgu. Tādā veidā mans portfelis būs diversificēts tikai starp 7 kategorijām: ETF, Enerģētika, Pārtika/Restorāni, Finanšu servisi, Mediji, Mazumtirdzniecība, Tehnoloģijas. Tāpēc mani nākamie soļi būs investēt kategorijās, kas nesasniedza nepieciešamo īpatsvaru 13,33% no kopīga portfeļa, bet ka teicu sākšu ar fokusu uz lauksaimniecību,” plānu iezīmē Kuzikovs.

Vilūns pabeigs ieguldīt P2P, izvērtēs tālākās iespējas ieguldīt kriptovalūtās

“Pagājušajā nedēļā es ieguldīju naudu “Mintos”, “Twino”, “Capitalia”, tāpat palielināju investīcijas Baltijas akciju tirgū un kiptovalūtās. Atlicis vēl ieguldīt “Estate Guru” un tad es būšu pietuvojies Konstantīna portfeļa apmēriem. Attiecīgi varēsim salīdzināt ienesīgumu,” saka Vilūns.

“Šobrīd es plānoju pabeigt P2P investīcijas. Tāpat šis varētu būt labs brīdis, kad ieguldīt kriptovalūtās, jo šobrīd tirgū ir redzams cenas kritums, kas visticamāk, zinot kriptovalūtu svārstīgumu, varētu nebūt ilgs,” skaidro investors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!