Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 30. Septembri?

Investēts: 2700 eiro (+100 eiro)

Kapitāla vērtība: 2400,57 ( -29,27 eiro)

Investīciju ienesīgums: -11,09% (-4,59 procentu punktu)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 24. jūniju?

Investēts uz šo brīdi: 2702,52 eiro

Kapitāla vērtība: 2403,03 eiro

Investīciju ienesīgums: -12,47% (-0,23% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

ASV akciju tirgus piektdien beidza ar kritumu, ko izraisīja patēriņa preču, komunālo pakalpojumu un tehnoloģiju sektora negatīvā dinamika. Ņujorkas biržas slēgšanas brīdī "Dow Jones" nokritās par 1,71%, sasniedzot 52 nedēļu zemāko līmeni, "S&P 500" nokritās par 1,51%, bet "NASDAQ Composite" par 1,51%.

Galvenās investoru bailes joprojām ir iespējamā globālās ekonomikas lejupslīde, kuras varbūtība strauji aug uz vairuma centrālo banku stingrās monetārās politikas fona. Daudzi investori paredz ka šī tendence vēl turpināsies un mēs vēl neesam sasnieguši tirgus zemāko punktu, tas viss vēl ir priekšā.

Baltijas akcijas turpina lēnu lejupslīdi. Nedēļas laikā "OMX Baltic Benchmark GI" indekss, kas apkopo vairāk tirgotās Baltijas akcijas, nokrita par vairāk nekā 2%. Kritums ir lēnāks nekā lielākos Rietumu valstu tirgos. Nav būtisku cerību, ka daudz kas mainīsies, ņemot vērā kopējo noskaņojumu pasaulē un Baltijā.

Arī kriptovalūtu tirgus nekādus pārsteigumus nav rādījis - "Bitcoin" cena turas ap 19-20 tūkstošiem dolāru par vienu monētu, kamēr "Ethereum" cena ir ap 1300 dolāru par vienu monētu. Kopumā saglabājas līdzīga viļnveida tendence, kur kriptovalūtas nedaudz pakāpjas un nedaudz nokrītas. Tas visticamāk turpināsies vismaz līdz brīdim, kad Rietumu akciju tirgos neparādīsies optimisms.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Nav nevienas akcijas ar pozitīvo ienesīgumu.
  • Kopīga portfeļa ienesīguma kopsumma tagad ir -417 eiro.

Nedēļas laikā visas akcijas parādīja vērtības kritumu, rekordisti bija "Shell" (Shel) ar +0,14% un "NY Times" (NYT) ar +0.07%. Vislielāko vērtības kritumu parādīja "Apple" (APPL) - 0,52% "Procter & Gamble" (PG) - 0,47%

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Neviena no deviņām pozīcijā neuzrāda pozitīvu rezultātu
  • Kopīgais ienesīgums ir -9,47%

Lielākie zaudētāji portfelī ir "Novatouras" (-29,24%) un "Madara Cosmetics" (25,15%)

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-58,73%)

Kuzikovs turpina sekot portfeļa diversifikācijai

“Tirgū ir liels nezināmais, tāpēc es turpinu sekot portfeļa diversifikācijai un pievēršu uzmanību tiem segmentiem, kuros es veicu mazākas investīcijas salīdzinājumā ar citiem. Šoreiz tas bija mediju segments un "NY Times" un "Disney" akcijas” stāsta Kuzikovs.

“Nākamas investīcijas būs Pārtikas segmentā: "Coca-Cola", "McDonald's" un "Mosaic Inc." akcijās. Es joprojām ticu ka izvēlētas akcijas ilgtermiņā parādīs labus rezultātus un es sasniegšu vidējo 8% gada ienesīgumu. Galvenais turpināt periodiski investēt un uzturēt diversifikāciju.”

Vilūns palielinās savu Baltijas akciju portfeli

"Plānoju palielināt savu Baltijas uzņēmu akciju portfeli, jo zema vērtība, kā jau iepriekš minēts, nav saistīta ar uzņēmumu problēmām, bet gan kopējo situāciju, attiecīgi pēc krīzes pārvarēšanas vērtība šiem uzņēmumiem kāps," norāda Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!