Foto: F64

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome lēmusi neatcelt pagājušajā nedēļas nogalē "ABLV Bank" noteiktos maksājumu ierobežojumus, kas liedza bankai veikt debeta operācijas klientu kontos. Tāpat FKTK lēmusi par noguldījumu nepieejamību "ABLV Bank". Bankas pārstāvju ieskatā šis lēmums nozīmē to, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process.

Tā kā Eiropas Centrālās Banka (ECB) nav devusi instrukciju atcelt 18. februārī noteiktos maksājumu ierobežojumus "ABLV Bank", FKTK ārkārtas sēdē piektdien ir lēmusi par noguldījumu nepieejamību, lai varētu nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu sākšanu bankas klientiem.

Kā skaidroja komisijā, noguldījumu nepieejamība bankā iestājas, ja FKTK ir konstatējusi, ka noguldījumu piesaistītājs jeb banka nespēj izmaksāt saviem klientiem viņu bankas kontā esošos naudas līdzekļus, un FKTK padome pieņem lēmumu par noguldījumu nepieejamības iestāšanos.

"ABLV Bank" portālu "Delfi" informēja, ka ir saņēmusi FKTK padomes lēmumu. Bankas paziņojumā skaidrots, ka "lēmums pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process".

Banka uzskata, ka tā ir izpildījusi visas regulatora prasības, lai atjaunotu darbību: "Četru darba dienu laikā banka likviditātes stiprināšanai akumulēja vairāk nekā 1,36 miljardus eiro, nodrošinot 86% no visiem pieprasījuma depozītiem. Tas bija pilnīgi pietiekami, lai banka atsāktu maksājumu veikšanu un izpildītu klientu pieprasījumus, taču politisku apsvērumu dēļ bankai netika dota tāda iespēja."

Bankas paziņojumā uzsvērts, ka "tās aktīvu apjoms ir pietiekams, lai visu klientu un kreditoru prasības tiktu apmierinātas".

Tikmēr FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš komisijas paziņojumā norādījis, ka "šāda ir lietu kārtība Eiropas Banku savienības Vienotā Uzraudzības mehānisma ietvaros". Viņš uzver, ka bankai nav izdevies īstenot noteiktajā termiņā ECB dotos uzdevumus, lai tiktu atcelti pagājušajā nedēļās nogalē piemērotie maksājumu ierobežojumi.

"Ņemot vērā šos apstākļus, FKTK kā nacionālais uzraugs rīkojas atbilstoši situācijai, jo mums ir jānodrošina, ka "ABLV Bank" klienti var saņemt tiem pienākošos garantēto atlīdzību līdz 100 000 eiro apmērā. Mūsu nākamie lēmumi būs saistīti ar atlīdzību izmaksu organizēšanu, un mēs par tiem informēsim tuvākajā laikā," paudis Putniņš.

FKTK arī liegusi "ABLV Bank" klientu operācijas jeb ienākošos maksājumus.

Līdz ar FKTK lēmumu būs iespējams sākt garantēto atlīdzības izmaksu. Saskaņā ar likumu garantēto atlīdzību izmaksa jāuzsāk ne vēlāk kā astotajā darba dienā pēc noguldījumu nepieejamības iestāšanas, proti, ne vēlāk kā 7. martā.

Kā skaidro komisijā, noguldījumu garantiju sistēma paredz līdz 100 tūkstošiem eiro garantēto atlīdzību katram "ABLV Bank" klientam

Garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro apmērā tiek izmaksāta gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas arī uz klientu noguldījumiem bankas meitasbankās. Taču, kā uzsver FKTK, "ABLV Bank" meitasbanka "ABLV Bank Luxembourg" klientiem garantēto atlīdzību izmaksās Luksemburgas depozītu garantiju fonds.

FKTK uzsver, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF) līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo bankai ir pietiekami likvīdie aktīvi. Arī "ABLV" apliecina, ka visi noguldījumi, kas garantēti Noguldījumu garantiju likumā, tiks izmaksāti no "ABLV Bank" līdzekļiem.

Garantēto atlīdzību izmaksai Latvijas "ABLV Bank" klientiem pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus pati banka var nodrošināt.

Ziņots, ka trešā lielākā banka pēc aktīvu apmēra "ABLV Bank" naktī uz pirmdienu pārtrauca klientu darījumus pēc FKTK lēmuma. Komisija to pamatoja ar ECB instrukciju un nepieciešamību bankai dot laiku atrisināt grūtības.

Kopš 13. februāra, kad ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija publiskoja ziņojumu par "Institucionalizētu naudas atmazgāšanu" bankā, tās īstenotu kukuļdošanu un citiem pārkāpumiem, kā arī rosināja liegt "ABLV Bank" darījumus dolāru valūtā, no šīs kredītiestādes aizplūduši aptuveni 600 miljoni eiro.

Apķīlājot savu vērtspapīru portfeli "ABLV Bank" no Latvijas Bankas aizņēmusies 297,2 miljonus eiro.

Kopumā centrālās bankas sniegtais atbalsts "ABLV Bank" ir 310 miljoni eiro, jo par 13 miljoniem iepriekš tika nopirkti valsts vērtspapīri likviditātes nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!