Foto: DELFI

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) otrdien izsniegusi kredītiestādes darbības licenci AS "Citadele banka" - no AS "Parex banka" atdalītajai "labajai" bankai, informē komisija.

Komisijas biroja vadītāja Anna Dravniece norāda, ka FKTK padome konstatējusi - AS "Citadele banka" dibinātājs VAS "Privatizācijas aģentūra'' ir iesniegusi visus normatīvajos aktos noteiktos dokumentus, bankas pamatkapitāls, valdes locekļi, kā arī bankas dibinātājs VAS "Privatizācijas aģentūra'' atbilst Kredītiestāžu likuma prasībām un par bankas pamatkapitālā ieguldīto naudas līdzekļu tiesisku izcelsmi komisijai nav pamata šaubīties.

Komisija arī saņēmusi apliecinājumu par minimālā sākotnējā kapitāla iemaksu pagaidu kontā Latvijas Bankā.

Komisija, atsaucoties uz diviem Ministru kabineta dokumentiem, kuri nav publiski pieejami, jo skatīti valdības slēgtajā sēdē, savā lēmumā norāda, ka FKTK var lemt par izsniegtās licences atcelšanu, "ja mainīsies lietas faktiskie vai tiesiskie apstākļi, kuriem pastāvot administratīvā akta izdošanas brīdī, Finanšu un kapitāla tirgus komisija varētu šādu administratīvo aktu par licences izsniegšanu neizdot".

AS "Citadele banka" valdes priekšsēdētājs būs Juris Jākobsons, valdes locekļi - Guntis Beļavskis un Valters Ābele, padomes locekļi - Andžs Ūbelis, Juris Vaskāns un Klāvs Vasks, bet Amanda Bikše būs jaunās bankas Iekšējā audita dienesta vadītāja.

Jaundibināta kredītiestāde drīkstēs uzsākt darbību pēc reģistrācijas Komercreģistrā un Komisijas licences saņemšanas.

Jau ziņots, ka pēc ilgām diskusijām valdība nolēma izdalīt "Parex" bankas "labos" aktīvus jaunā bankā, kurā tāpat kā "Parex" akcionāri būs valsts un Eiropas Attīstības un rekonstrukcijas banka (ERAB). ERAB gan ir paziņojis, ka pagaidām tehnisku iemeslu dēļ jaunajā bankā savus finanšu resursus neieguldīs.

Lai valsts varētu dibināt jauno banku, valsts Privatizācijas aģentūrai izsniedza četru miljonu latu lielu aizdevumu jaunās bankas pamatkapitāla veidošanai. Jauno banku valsts cer veiksmīgi pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no vairāk nekā 800 miljoniem latu, kas kopš bankas nonākšanas valsts rokās 2008.gada novembrī ir ieguldīti tās darbības nodrošināšanā.

Bankas "sliktās daļas" liktenis pašlaik nav skaidrs.

Bijušie bankas īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, kuri pirms gandrīz diviem gadiem pārdeva valstij banku par diviem latiem, tagad kritizē valdības rīcību ar banku un jau iepriekš vairākkārt draudējuši bankas sadalīšanu apstrīdēt tiesā. Abiem bijušajiem īpašniekiem "Parex" bankā ieguldīti vairāki miljoni latu subordinētajā kapitālā, kuru viņi varētu zaudēt, ja "slikto" bankas daļu ar laiku likvidēs.

Savukārt visus parējos noguldītājus, kā arī pensiju fondu daļas automātiski pārcels uz jauno banku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!