Foto: AFI

"Parex bankai" ("Parex") pēc kredītiestādes licences anulēšanas un pārtapšanas par komercsabiedrību būs jauns nosaukums, kuru pagaidām gan neatklāj, portālam "Delfi" atzina "Parex bankas" pārstāve Marita Ozoliņa-Tumanovska.

Bankas pārstāve pagaidām neatklāja reorganizētā uzņēmuma jauno nosaukumu. Tas tikšot paziņots preses konferencē šomēnes pēc tam, kad būs nokārtotas visas juridiskās lietas "Parex" juridiskā statusa un nosaukuma maiņai.

"Tā kā bankas nosaukuma maiņa ir akcionāru kompetences jautājums, jauno nosaukumu plānojam publiskot marta beigās, akcionāru sapulces izsludināšanas dienā," skaidroja "Parex" pārstāve.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) trešdien pēc "Parex" lūguma anulēja tai piešķirto kredītiestādes licenci un ļāva reorganizēt banku, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību.

FKTK padome, pieņemot lēmumu par "Parex" izsniegtās bankas licences anulēšanu, ir pārliecinājusies, ka "Parex" nav saistību pret noguldītājiem. Komisija akcentē, ka arī pēc šī lēmuma "Parex" klientiem ir jāturpina pildīt savas saistības pret banku, saskaņā ar noslēgto kredītlīgumu nosacījumiem.

"Parex" pārstāve norāda, ka līdz ar bankas licences anulēšanu ir novērsti pēdējie formālie šķēršļi "Parex" darbības modeļa maiņai atbilstoši bankas akcionāru sapulces lēmumam.

"Šis ir gaidīts un nozīmīgs lēmums, kas jau tuvākajā laikā mums ļaus realizēt "Parex bankas" pārveidi par profesionālu problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumu [..] Statusa maiņa mums ir svarīga divu galveno iemeslu dēļ: pirmkārt, mēs efektīvāk varēsim pievērsties mūsu pamatbiznesam, un, otrkārt, samazināsies ar kredītiestādes licences uzturēšanu saistītie administratīvie izdevumi," norāda "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams.

Jau vēstīts, ka "Parex" kopš 2010.gada 1.augusta neveic komercbankām raksturīgos pakalpojumus, tostarp kreditēšanu, klientu depozītu un noguldījumu kontu apkalpošanu un citus. Šobrīd "Parex bankas" darbība pamatā ir saistīta ar tās kredītportfelī esošo problemātisko aktīvu izstrādi: kredītu restrukturizāciju, parādu piedziņu un nekustamo īpašumu pārvaldīšanu.

Bankas statusa saglabāšana "Parex" nav nepieciešama valsts ieguldījumu atgūšanai.

Valsts "Parex" glābšanā ieguldīja aptuveni miljardu latu. Pēc tam, kad no "Parex" nodalītā labo aktīvu daļa banka "Citadele" šā gada februāra vidū pabeidza atmaksāt visus tajā ieguldītos valsts depozītus, valsts sniegtais finansiālais atspaids "Parex" glābšanai sarucis līdz 752 miljoniem latu. Ja ņem vērā arī saņemtos procentu maksājumus par izmantoto valsts atbalstu, tad "Citadelē" un "Parex" patlaban ir "iesaldēti" nedaudz mazāk - 694 miljoni latu - valsts naudas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!