Foto: Pixabay

Eiropas Centrālā banka (ECB) plāno izstrādāt jaunu eiro banknošu dizainu, šajā procesā sadarbojoties ar Eiropas iedzīvotājiem. Gaidāms, ka galīgais lēmums tiks pieņemts 2024. gadā, informē ECB.

Jaunā dizaina izstrādes process sāksies ar mērķa grupu izveidi, kuru uzdevums būs apkopot eirozonas iedzīvotāju viedokļus par nākotnes eiro banknošu iespējamajiem dizaina motīviem. Pēc tam dizaina motīvu konsultatīvā grupa, kuras sastāvā būs viens eksperts no katras eirozonas valsts, iesniegs izvēlēto jauno dizaina motīvu sarakstu ECB Padomei. Pamatojoties uz eirozonas nacionālo centrālo banku ieteikumiem, ECB jau izraudzījusies konsultatīvās grupas locekļus. Tie pārstāv dažādas jomas, piemēram, vēsturi, dabas un sociālās zinātnes, vizuālo mākslu un tehnoloģijas. Pašreizējā eiro banknošu dizaina pamatā ir laikmetu un stilu motīvi, kas atainoti, izmantojot logus, durvis un tiltus.

"Eiro banknotes turpinās pastāvēt. Tās ir taustāms un redzams Eiropas kopības simbols, īpaši krīzes laikos, un pēc tām joprojām ir liels pieprasījums," norādīja ECB prezidente Kristīne Lagarda (Christine Lagarde). "Pēc 20 gadiem pienācis laiks pārskatīt mūsu banknošu izskatu, lai padarītu tās saistošākas visu vecumu un dzīves gājumu eiropiešiem."

Pēc konsultatīvās grupas priekšlikumiem ECB aicinās sabiedrību paust viedokli par izvērtēšanai atlasītajiem motīviem. Pēcāk tiks rīkots jauno banknošu dizaina konkurss, un tad ECB vēlreiz apspriedīsies ar sabiedrību. Padome pieņems galīgo lēmumu.

Šis process uzsākts pēc ECB Padomes apņemšanās nodrošināt inovatīvas un drošas banknotes, kas vienotu eiropiešus. Jaunākais pētījums par patērētāju maksāšanas paradumiem eirozonā (SPACE) liecināja, ka 2019. gadā skaidrā nauda vēl arvien bija vispopulārākais maksāšanas līdzeklis personīgi veiktajiem maza apjoma maksājumiem. Neraugoties uz bezskaidrās naudas maksājumu apjoma palielināšanos pandēmijas laikā, pieaudzis pieprasījums pēc skaidrās naudas – to nosaka skaidrās naudas kā vērtību uzkrāšanas līdzekļa būtiskā loma. Eirosistēma 2030. gada skaidrās naudas stratēģijas ietvaros īsteno konkrētus pasākumus, lai skaidrā nauda arī tālākā nākotnē būtu pieejama un vispāratzīta kā maksāšanas līdzeklis, t.sk. pēc iespējamās digitālā eiro ieviešanas.

"Vēlamies izstrādāt tādas eiro banknotes, ar kurām Eiropas iedzīvotāji var identificēties un kuras tie ar lepnumu izmantos maksājumiem," teica ECB Valdes loceklis Fabio Paneta (Fabio Panetta). "Eiro banknošu jaunā dizaina izstrādes process notiks vienlaikus ar mūsu pētījumiem par digitālo eiro. Abu projektu mērķis ir īstenot mūsu uzdevumu nodrošināt eiropiešiem drošu un uzticamu naudu."

Pēc dizaina izstrādes procesa beigām Padome pieņems lēmumu par jauno banknošu izgatavošanu un potenciālo emisijas datumu.

Banknošu dizaina motīvu konsultatīvajā grupā ietverti dažādu valstu pārstāvji, Latviju pārstāvēs "Zuzeum" izstāžu centra vadītāja Ieva Zībārte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!