Ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas sagatavoti grozījumi Noguldījumu garantiju likumā, paredzot palielināt garantētās atlīdzības apmēru, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Šobrīd Noguldījumu garantiju likums paredz, ka neatkarīgi no noguldījuma izdarīšanas dienas garantētā atlīdzība vienam noguldītājam par noguldījumu piesaistītājā izdarīto noguldījumu ir garantētā noguldījuma apmērā, bet ne vairāk kā 50 000 eiro, kas pārrēķināti latos saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas kursu dienā.

Grozījumi paredz jaunu apmēru – 100 000 eiro.

Noguldījumu garantiju likumā līdz šim bija arī noteikts, ka banka un ārvalstu bankas filiāle mēneša laikā pēc tam, kad saņēmusi atļauju kredītiestādes darbībai, izdara noguldījumu garantiju fondā vienreizēju sākotnējo iemaksu 50 000 latu apmērā. Līdz ar grozījumiem vienreizējā sākotnējā iemaksa būs jāveic latos 1,5 % apmērā no sākotnējā kapitāla.

Tādējādi jaunās bankas, kurām ir lielāks sākotnējais kapitāls par normatīvajos aktos noteikto minimālo likmi, neradītu risku, ka noguldījumu garantiju fonds izmaksā garantēto atlīdzību proporcionāli lielākos apmēros, salīdzinot ar bankas veiktajām iemaksām noguldījumu garantiju fondā, ja tajā iestājas noguldījumu nepieejamība.

Grozījumu pamatā ir Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2009/14/EK regulējums. Grozījumus vēl skatīs un par tiem lems Ministru kabinetā un Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!