Foto: AFI

Valsts prezidents Andris Bērziņš neatbalsta grozījumus Maksātnespējas likumā, ko viņš pirmdien, 6.oktobrī, izsludinājis, un cer, ka jaunā Saeima šo likumu grozīs, viņš atzīst intervijā laikrakstam "Diena".

"Ja lēmēja būtu 12.Saeima, kur aptuveni 40% deputātu jauni, es, protams, šo likumu noraidītu. Bet līdzšinējā vēl strādā, pret izmaiņām nobalsoja tikai ceturtā daļa deputātu, līdz ar to nebija jēgas sūtīt atpakaļ – Saeima tik un tā to pieņemtu," skaidro prezidents.

Pēc otrreizējas apstiprināšanas ko labot būtu daudz sarežģītāk. Savukārt tagad jaunajai Saeimai līdz 1.janvārim ir laiks nepilnības novērst. 

Bērziņš uzsver, ka šiem grozījumiem nav atpakaļejoša spēka un tie attiektos tikai uz tiem kredītiem, kas ņemti pēc 1.janvāra.

Par 'nolikto atslēgu principu' prezidents saka: "Būtu grūti pieņemt ko sabiedrības nākotni vēl negatīvāk ietekmējošu. Norma attieksies uz mājokļiem cenā līdz 142 tūkstošiem eiro. Tā ir krietni lielākā daļa no visiem mājokļiem. Tas nozīmē, ka ārpus Rīgas un lielajām pilsētām hipotekārā kreditēšana vispār nenotiks. Būs augstas procentu likmes un pirmā iemaksa. Kā varēs piesaistīt cilvēkus darbam reģionos? Likuma izmaiņas ir vēl viens liels solis emigrācijas veicināšanā."

Viņš jautā, vai deputāti tiešām nesaprata, par ko lemj, kā arī pieļāva, ka tajā vainojams priekšvēlēšanu laiks. "Ja nevarēs ņemt hipotekāro, tā vietā izvēlēsies patēriņa kredītu, tas būs uz īsāku periodu un augstāku likmi, bet tāpat pret īpašumu ķīlu un tas novedīs pie vēl dramatiskākām sekām. Kāpēc uz to jāprovocē?" jautā Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!