Foto: Pixabay
AS "Reģionālā investīciju banka" (RIB) pirmajā pusgadā palielinājusi peļņu par gandrīz 70%, sasniedzot 1,234 miljonus eiro. Savukārt bankas aktīvi pirmajos sešos mēnešos palielinājās par 5%, sasniedzot 275,2 miljonus eiro, vēsta bankas pārstāvji.

"Pirmajā pusgadā plānveidā turpinājām attīstīt bankas stratēģisko virzienu - izsniedzām kredītus un nodrošinājām finansējumu biznesa tālākai attīstībai vairākiem Latvijas uzņēmumiem. Piemēram, esam piešķīruši arī 300 000 eiro lielu kredītu SIA "Latvian amusement agency", investīcijām Latvijas lielākā izklaides parka Avārijas brigāde (ABpark) paplašināšanā. Tāpat esam apstiprinājuši vēl vairākus citus nozīmīgus projektus, kuru tālākā virzība un realizācija notiks otrā pusgada laikā," komentē "Reģionālā investīciju bankas" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Jakovļevs.

2021. gada pirmajā pusgadā klientiem jaunos aizdevumos banka izsniedza 28,5 miljonus eiro. Kopējais RIB kredītportfelis šā gada 30.jūnijā sasniedza 93,5 miljonus eiro. Bankas kapitāls un rezerves šā gada 30.jūnijā bija 37,197 miljoni eiro, kas ir par 3,5% vairāk nekā 2020. gada beigās.

"Kopumā jāsaka, ka, neskatoties uz pandēmijas ienesto nenoteiktību, daudzi Latvijas uzņēmumi šobrīd kaļ biznesa izaugsmes un attīstības plānus. Varam droši apgalvot, ka arī banku nozare ir adaptējusies darbam ilgstošas pandēmijas apstākļos. Tostarp virkne banku ir veiksmīgi pārorientējusies no finanšu pakalpojumu eksporta un ārvalstu klientu apkalpošanas uz vietējo uzņēmumu apkalpošanu. Tas ir veicinājis konkurences palielināšanos starp bankām, liekot tām izstrādāt efektīvākus kreditēšanas piedāvājumus vietējam tirgum. Līdz ar to daudziem vietējiem uzņēmumiem šobrīd ir radusies iespēja saņemt patiešām izdevīgus finansējuma nosacījumus," norāda Jakovļevs.

"No savas puses varu teikt, ka gan RIB, gan arī citas bankas kopumā ir gatavas finansējuma pieprasījuma pieaugumam - skatoties gan no kredītresursu pieejamības viedokļa, gan gatavības nodrošināt atbilstošus klientu apkalpošanas procesus. Banku starpā gan ir novērojamas arī atšķirības, piemēram, dažas bankas pandēmijas nenoteiktības dēļ joprojām ar daudz lielāku piesardzību izvērtē finansējamos projektus un saistītos riskus," stāsta Jakovļevs.

Nozare kopumā visai optimistiski raugās uz izaugsmes iespējām 2022.gadā. Tas gan lielā mērā būs atkarīgs no tā, vai situācija turpinās stabilizēties un nepieciešamības gadījumā būs pieejami konstruktīvi ekonomikas atbalsta pasākumi no valsts puses.

AS "Reģionālā investīciju banka" darbību uzsāka 2001. gadā. Pēc bruto aktīvu apmēra 2020.gada beigās RIB bija astotā lielākā banka Latvijā. Bankas kopējais pašu kapitāls ir 41,3 miljoni eiro un lielākais akcionārs ir SIA "SKY Investment Holding" (44%). Citiem institucionālajiem un privātajiem akcionāriem nepieder vairāk par 20% akciju. "Reģionālās investīciju bankas" auditētā peļņa 2020. gadā sasniedza 714 678 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!