Foto: LETA

Maksa par Latvijas neiekļaušanu tā dēvētajā "pelākajā sarakstā" jeb pozitīvs pasaules centrālā organizācija naudas atmazgāšanas apkarošanai Finanšu darījuma darba grupas (FATF) lēmums par Latvijas nepakļaušanu pastiprinātai uzraudzībai bija komercbanku attieksme pret klientiem - atteikumi atvērt kontus un kreditēšanas samazināšana, intervijā telekanāla "TV3" raidījumam "900 sekundes" sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

"Cena ir, ka patlaban bankas pat ne uzmanīgi vērtē, bet pie mazākās izdevības atsaka klientiem gan kontu atvēršanu, gan kreditēšanu. Tas ir rezultāts, pie kā bijām nonākuši ilgstoši nesakārtojot finanšu tirgu," skaidroja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka patlaban, kad ir panākts pozitīvs lēmums, galvenais uzdevums Finanšu ministrijai un nozares uzraugiem sadarbībā ar komercbankām esot atjaunot kreditēšanu un savstarpējo uzticību gan starp valsti un bankām, gan starp bankām un uzņēmumiem.

Pēc viņa teiktā, bankas gan informējot, ka patlaban jauno kontu atvēršana ir vairākkārt lielāka nekā slēgšana. Ministrs pauda viedokli, ka priekšstats par banku negatīvu attieksmi radies arī no tā, ka medijos nonāk stāsti par atteikumiem, bet nevis par sekmīgi atvērtiem kontiem.

Kā ziņots, FATF lēmusi nepakļaut Latviju pastiprinātai uzraudzībai, tādējādi Latvija netiks iekļauta tā dēvētajā valstu "pelēkajā sarakstā". FATF secinājusi, ka Latvija ir izveidojusi stipru un noturīgu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu, tāpēc valsts netiks pakļauta pastiprinātai uzraudzībai jeb iekļaušanai tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā".

Ar šo lēmumu Latvija ir pirmā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" pārraudzībā esošā dalībvalsts, kura sekmīgi izpildījusi visas FATF 40 rekomendācijas. "Moneyval" ir FATF asociētais biedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!