Foto: LETA

Akciju sabiedrība "Reverta" ir iesniegusi kasācijas sūdzību Rema Kargina 15 miljonu eiro lietā un vērsusies Eiropas Komisijā (EK), portālam "Delfi" pavēstīja uzņēmuma Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa.

Sūdzība iesniegta par Augstākās tiesas lēmumu, ar kuru šā gada 14. jūnijā tika apmierināta bijušā AS "Parex banka" akcionāra Valērija Kargina dēla Rema Kargina prasība pret "Revertu", viņam par labu piespriežot vairāk nekā 15 miljonus eiro.

Pēc iepazīšanās ar Augstākās tiesas pilno spriedumu "Revertas" pārstāvis zvērināts advokāts Agris Bitāns secina, ka tiesa ne tikai nav vērtējusi lielāko daļu "Revertas" sniegto argumentu, bet nav tos pat pieminējusi savā spriedumā. "Piemēram, tiesa nav ņēmusi vērā Komercdarbības atbalsta kontroles likuma noteikumus attiecībā uz pakārtoto saistību izpildes aizliegumu, kā arī Satversmes tiesas spriedumu, kurā nepārprotami pateikts, ka R. Kargina pieprasītā summa 15 miljonu eiro apmērā ir pakārtotās saistības, līdz ar to tās ir kārtojamas tikai pēc pilnīgas valsts atbalsta atmaksas," viņš skaidro.

Ja šāds spriedums paliks spēkā, tad vairāk nekā 15 miljoni eiro no "Revertas" atgūtajiem naudas līdzekļiem tiks samaksāti bijušā "Parex bankas" akcionāra ģimenei, nevis iemaksāti valsts budžetā. Tā kā šādas summas izmaksa uzskatāma par "Revertai" piešķirtā valsts atbalsta nepareizu izmantošanu, kas ir tiešā pretrunā ar EK lēmumiem, tad "Reverta" par Augstākās tiesas spriedumu ir informējusi EK.

Paredzams, ka EK 15 miljonu eiro lielo izmaksu atzīs par valsts atbalsta sniegšanas rupju pārkāpumu, kā rezultātā Latvijas valstij var tikt piemērotas sodas sankcijas, skaidro "Revertā".

Saskaņā ar kompānijā sniegto informāciju kopš "Parex bankas" restrukturizācijas līdz brīdim, kad tika pieņemti likuma grozījumi, "Reverta" procentos par pakārtotajām saistībām ir samaksājusi 18,6 miljonus eiro – pamatā tās veiktas ar bijušo "Parex banku" saistītām personām un viņu ģimenes locekļiem.

Jau vēstīts, ka Augstākā tiesa apmierinājusi Rema Kargina prasību pret "Revertu" un viņam par labu piedzinusi vairāk nekā 15 miljonus eiro.

Tiesa 13. jūnijā apmierināja Kargina prasību pret "Revertu" par termiņa noguldījuma piedziņu. Līdz ar to AT nolēma piedzīt Karginam par labu termiņa noguldījuma pamatsummu 15 miljonu eiro apmērā, valsts nodevu 10 687 eiro apmērā un izdevumus par advokāta palīdzību 18 150 eiro apmērā.

2014. gada 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas Komercdarbības atbalsta kontroles likumā, kas aizliedz veikt jebkādus maksājumus subordinētā kapitāla jeb pakārtoto saistību turētājiem pirms valsts ieguldījuma pilnīgas atmaksas.

"Reverta" ir problemātisko aktīvu pārvaldītāja, kuras darbība ir koncentrēta trīs galvenajos virzienos: kredītu restrukturizācija, parādu atgūšana, kā arī nekustamo īpašumu pārvaldīšana un pārdošana.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas apstiprināto "Parex bankas" restrukturizācijas plānu "Revertas" darbība tiek izbeigta 2017. gada beigās. Līdz noteiktā termiņa beigām "Revertai" jāpabeidz portfeļa izstrāde un uzņēmuma darbība.

Kopumā kopš 2010. gada 1. augusta "Reverta" no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi 704,3 miljonus eiro jeb vairāk nekā 63% no visiem tās portfelī atstātajiem problemātiskajiem aktīviem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!