Foto: Pexels

Rumānijas uzņēmums, kam pieder hidroelektrostacijas, savā publiskajā akciju piedāvājumā biržā (IPO) piesaistījis apmēram 1,8 miljardus dolāru, kas, kā ziņo "Bloomberg", ir šī gada lielākā savāktā summa Eiropā.

Uzņēmums "Fondul Proprietatea", kas pārvaldīja daļu no Rumānijas hidroelektrības ražotāja, pārdodot biržā sev piederošās akcijas, piesaistījis 8,1 miljardu rumāņu leju (1,8 miljardus dolāru jeb 1,63 miljardus eiro). Tas ir valsts visu laiku lielākais sākotnējais publiskais piedāvājums un šī gada lielākā debijā biržā Eiropā.

Rumānijas lielākais elektroenerģijas ražotājs "Hidroelectrica", kā jau daudzi citi šāda veida Eiropas uzņēmumi, līdz šim bija daļēji valsts kontrolēts. Bukarestes biržā akcijas sāks tirgot 12. jūlijā.

Zaļās enerģijas ražotāja vērtība tiek lēsta ap 9,49 miljardiem eiro un, kā raksta "Bloomberg", veiksmīgais starts varētu piesaistīt investoru interesi uzņēmumam arī nākotnē.

"Mēs esam gaidījuši šo notikumu vairāk nekā 10 gadus," paziņojumā uzsvēris enerģētikas ministrs Sebastjans Burdudža.

“Iekļaušana biržā nozīmē caurspīdīgumu, kapitalizāciju un ir mūsdienu ekonomikas rādītājs. Šis ir ceļš, kas ejams arī citiem valsts enerģētikas nozares uzņēmumiem," komentējis ministrs.

Tāpat kā citi enerģijas ražotāji Eiropā, arī Rumānijas uzņēmums pagājušajā gadā piedzīvoja ieņēmumu pieaugumu, jo Krievijas iebrukums Ukrainā izraisīja elektroenerģijas cenu kāpumu. Uzņēmuma tīrie ienākumi salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu pieauga par aptuveni 45%. Tā peļņa šā gada pirmajā ceturksnī pieauga par 34% līdz 1,7 miljardiem leju.

Uzņēmums dividenžu politika, kas paredz 90% peļņas atdošanu akcionāriem un pat iespējamās ārkārtas izmaksas, var palielināt akciju pievilcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!