Foto: LETA

Pēc asām debatēm par iecerēto valstij piederošās AS "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēku bankas") pārveidi Saeima ceturtdien atbalstīja valdības ieteikumu par 25 miljoniem latu palielināt šīs bankas pamatkapitālu.

Lēmumprojektu atbalstīja 53 Saeimas deputāti, pret to bija 38 tautas kalpi un neviens balsojumā neatturējās.

"Hipotēku bankas" pamatkapitālu nepieciešams palielināt vienlaikus ar bankas komercdaļas pārdošanas darījumu noslēgšanu. Pamatkapitālā ieguldīto naudu paredzēts novirzīt Attīstības bankai, kas taps uz "Hipotēku bankas" bāzes.

Debašu laikā vairāki opozīcijas deputāti pauda neapmierinātību par plānoto "Hipotēku bankas" pārveidi. Atbildot uz šiem pārmetumiem, Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) atgādināja, ka lēmums par "Hipotēku bankas" pārveidi par Attīstības banku pieņemts jau 2006.gadā.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzrunā deputātiem teica, ka "jebkurā gadījumā Eiropas Komisija liks banku pārveidot, bet, ja Latvija tam nepiekritīs, tad mums ir jāstājas ārā no Eiropas Savienības".

Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (RP) uzrunā no Saeimas tribīnes gan pauda neapmierinātību ar veidu, kādā virzīti jautājumi saistībā ar "Hipotēku bankas" pārveidi. Koalīcijas partneri nav iepazīstināti ar aktualitātēm bankas pārveidē, jautājumi pēkšņi iekļauti darba kārtībā.

Tomēr, par spīti tam, Dombrovskis aicināja Reformu partijas (RP) deputātus atbalstīt priekšlikumu par "Hipotēku bankas" pamatkapitāla palielināšanu. "Jautājumi tiks uzdoti tad, kad šis process būs beidzis," teica Dombrovskis, brīdinot: ja process turpmāk būs tikpat necaurspīdīgs un nepieņemams, nākamreiz RP atbalsts vairs nebūs.

Saeimas Budžeta komisijas vadītājs iepriekš norādījis, ka nauda bankas pamatkapitāla palielināšanai netikšot ņemta no valsts budžeta, bet gan no esošajiem Valsts kases depozītiem bankā. "Hipotēku bankas" pamatkapitāla palielināšanas process varētu ilgt līdz šā gada beigām. Ja bankas pamatkapitālu nepalielinātu, tas būtu traucēklis komercdaļas pakešu pārdošanai.

Jau ziņots par 2006.gadā atbalstīto "Hipotēku bankas" pārveidi par Attīstības banku, kas nodarbosies vien ar valsts atbalsta sniegšanu uzņēmumiem. Tālab "Hipotēku bankas" paredzēts sadalīt attīstības un komercdaļā. Bankas komercdaļu paredzēts pārdot pa daļām. No kopumā sešām komercdaļas paketēm drīzumā paredzēts pārdot četras. Potenciālie pircēji ir divas Latvijā pārstāvētas lielas komercbankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!