Foto: F64

"SEB banka" ir piešķīrusi uzņēmumam "Liepājas namu apsaimniekotājs" (LNA) kopumā 1,3 miljonus eiro, kas tiks ieguldīti septiņu daudzdzīvokļu ēku renovācijā Liepājā, būtiski uzlabojot to energoefektivitāti, portālam "Delfi" skaidro "SEB bankas" pārstāvis Mārtiņš Panke.

Ēku renovācijas projektus līdzfinansē valsts attīstības finanšu institūcija "Altum", sedzot 50% no projektu kopējām attiecināmajām izmaksām. Savukārt atlikušo finansējuma daļu piešķīrusi "SEB banka". Visi septiņi daudzdzīvokļu ēku siltināšanas projekti tiks īstenoti šī gada laikā, un banka kopā ar LNA strādā vēl pie vairāku citu ēku renovācijas projektu finansēšanas.

"SEB banka piedāvā vienu no labākajiem finansējuma modeļiem māju renovācijas projektu īstenošanai. Pagājušajā Eiropas fondu apguves periodā veiksmīgi sakārtota 21 LNA pārvaldīšanā esoša māja," atzīst LNA valdes loceklis Artis Rimma.

"Būtiski uzlabojusies dzīvokļu īpašnieku maksājumu disciplīna, jo kredītresursu garantija māju renovācijai ir tieši iedzīvotāju ikmēneša maksājumi par mājas uzturēšanu un pārvaldīšanu. Šobrīd bez apjomīgiem māju renovāciju darbiem, noteikti jāpiemin vairāk nekā 25 dažādi mazāki projekti kā jumtu remonti, fasādes apdares darbi vai teritoriju labiekārtojumi, kuru realizēšanai arī ņemts aizdevums," papildina Rimma.

"Liepāja ir neapšaubāms līderis ēku siltināšanas jomā, un arī jaunajā siltināšanas programmā Liepāja ir visaktīvākā. Priecājos, ka liepājnieki saskata un novērtē būtiskos ieguvumus, ko sniedz ēku energoefektivitātes uzlabošana – gan mazāki ikmēneša rēķini par apkuri, gan arī īpašuma tirgus vērtības pieaugums. Vēl viens būtisks ieguvums, ko precīzi kvantificēt nav iespējams – tā ir pilsētvides uzlabošanās. Pilsētas, kurās tiek īstenoti ēku renovācijas projekti, kļūst sakoptākas un patīkamākas gan iedzīvotājiem, gan viesiem," par ieceri stāsta "SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars.

"Daudzdzīvokļu māju renovācija visā Latvijā uzņem ātrumu – no visas Latvijas esam saņēmuši jau gandrīz 300 māju renovācijas pieteikumus. Māju atjaunošanas projektos tiek siltinās sienas, jumta un pagraba pārsegumi, nomainīti logi, ārdurvis, iekšējās inženierkomunikācijas, apkures sistēmas, uzlabotas ventilācijas sistēmas. Rezultātā iedzīvotājiem ir iespēja ietaupīt līdz 50% no kopējā mājas siltumenerģijas patēriņa," vairāk skaidro "Altum" Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš.

Daudzdzīvokļu nami Liepājā, kuriem tiks veikta renovācija, ir būvēti laikā no 1960. līdz 1982. gadam. Plānots, ka to energoefektivitāte pēc projektu pabeigšanas uzlabosies par 60% līdz 77%.

Daudzdzīvokļu māju renovācijas programmā klientiem ir iespējams saņemt "Altum" sniegto valsts atbalstu līdz pat 50% no energoefektivitātes uzlabošanas darbu izmaksām. Līdz 2023. gadam šim mērķim būs pieejami 166 miljoni eiro, lai varētu nodrošināt aptuveni 1700 ēku siltināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!