Foto: Edijs Pālens
Turpinot "Parex" bankas restrukturizāciju, viens no risinājumiem varētu būt "Krievijas aktīvu" nodalīšana, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Viņš atturējās plašāk skaidrot, kādā veidā šī nodalīšana varētu izpausties, vien norādīja, ka maz ticama ir vēl vienas jaunas bankas veidošana.

Premjers uzskata, ka "Parex" sliktās daļas pārdošanai iespējami divi scenāriji – veiksmīga parādu piedziņa un bezcerīgo parādu norakstīšana, pēc tam uzņēmumu pārdodot, vai arī pārdošana kādam investoram, kura specializācija ir tieši slikto kredītu pārvaldīšana.

Savukārt, runājot par no "Parex" izdalītās "labās" daļas jeb bankas "Citadele" pārdošanu, Dombrovskis uzsvēra, ka šim darījumam jāizvēlas pareizais laiks. "Pašreiz ir jāveic sagatavošanās darbi, bet pārdošana ir jādara izdevīgā tirgus situācijā," sacīja premjers. Viņš norādīja, ka pašlaik no starptautiskā finanšu tirgus viedokļa var raisīt bažas gan Latvijā gaidāmās vēlēšanas, gan arī jautājums par nākamā gada budžetu. Arī starptautiskās kredītreitingu aģentūras norādot, ka Latvijas reitings varētu mainīties ne ātrāk kā gada beigās, kad būs norimušas politiskās kaislības.

Tomēr, kā uzsvēra premjers, "nav pareizi gaidīt pārāk ilgi", jo pašas valsts bankas kā tādas pastāvēšana no finanšu tirgus viedokļa ir riskanta.

Dombrovskis uzsvēra, ka abām bankām ir dots viens uzstādījums - atgūt valsts līdzekļus. Tomēr neesot noteikta minimālā robeža, cik daudz tieši no valsts ieguldītās naudas jāatgūst, jo to varot ietekmēt pārāk daudzi apstākļi. "Strādāt pie maksimālas valsts līdzekļu atgūšanas," banku uzdevumu raksturoja premjers.

Jau ziņots, ka saskaņā ar vienošanos ar Eiropas Komisiju valstij jāpārdod no "Parex" bankas izdalītā un 1.augustā darbu uzsākusī banka "Citadele" vēlākais līdz 2014.gada beigām. Pirmie mēģinājumi banku pārdot varētu sākties jau tuvāko nedēļu laikā, kad banka varētu izsūtīt potenciālajiem investoriem informāciju, ka "Parex" ir sadalīts un ir izveidota jauna, no "atbrīvota" banka, iepriekš informēja "Citadele" valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons. Iespējamais investoru loks ir apzināts ar starptautisko konsultantu "Nomura International" palīdzību, taču par to, kad šo procesu sākt, lems valdība.

Valdība ir īstenojusi "Parex" sadalīšanu, izveidojot jaunu valstij piederošu banku "Citadele", kura pārņēma "Parex bankas" "labos" aktīvus un turpmāk darbosies kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus. Pašlaik bankas "Citadele" vienīgais īpašnieki ir valsts un Eiropas Attīstības un rekonstrukcijas banka (ERAB), kam jaunajā bankā pieder 25%.

Jauno banku valsts cer veiksmīgi pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no 1,1 miljarda latu, kas kopš "Parex bankas" nonākšanas valsts rokās 2008.gada novembrī ir ieguldīti tās darbības nodrošināšanā.

Bankas "sliktās daļas" liktenis pašlaik nav skaidrs, vien minēts, ka tās uzdevums būs atgūt iespējami daudz izsniegto kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!