Foto: Unsplash
Pandēmijas laikā ne vienam vien izdevies ko iekrāt un nu radusies vēlme ieguldīt šos līdzekļus. Sākot ieguldījumu gaitas, ir grūti izlemt, kur tieši investēt, taču tikpat grūti ir saprast, kurā bankā atvērt kontu ieguldījumiem, kāda veida konts būs nepieciešams, kā par to informēt Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un kā deklarēt ienākumus, lai godam norēķinātos ar valsti.

Lai atvieglotu šo procesu, "Delfi Bizness" par šiem jautājumiem aptaujāja gan VID, gan bankas, savukārt AS "Delfi" valdes priekšsēdētājs un raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs publikācijā ar video palīdzību dalās praktiskos padomos un piemēros, soli pa solim EDS skaidrojot "Interctive Brokers" vērtspapīru konta, kā arī "Swedbank" un "Revolut" ieguldījumu kontu reģistrāciju.

Ar ko sākt?

Sākot izvērtēt iespējas bankās, topošajam ieguldītājam ir divas izvēles – vērtspapīru konts vai ieguldījumu konts. Par to, kurā gadījumā kurš būtu vairāk piemērots, portāls "Delfi Bizness" aptaujāja gan lielākās Latvijas bankas, gan VID.

Jāsāk ar to, ka ieguldījumu vai vērtspapīru konts nepieciešams tikai tad, kad nolemts veidot ieguldījumus, piemēram, akcijās, ieguldījumu fondos, biržā tirgotajos fondos (ETF), obligācijās, skaidro AS "Swedbank" investīciju jomas eksperts Rolands Zauls. Ja plānots veidot ieguldījumus vai uzkrājumus, piemēram, 3. pensiju līmenī, uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā, tad ieguldījumu konts vai vērtspapīru konts nav nepieciešams.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!