Foto: LETA

Bankas ''Swedbank'' peļņa Latvijā šī gada pirmajā ceturksnī lēšama 27 miljonu eiro apmērā, kas, salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo ceturksni, ir par 2,8 % mazāk, portālu "Delfi" informēja "Swedbank" pārstāve Kristīne Jakubovska, norādot, ka peļņas rādītāja kritums skaidrojams ar ienākumu samazināšanos un izdevumu palielināšanos.

"Ekonomikas cikls Latvijas tautsaimniecībā kopš pagājušā gada beigām ir pieņēmies spēkā, galvenokārt pateicoties mājsaimniecību patēriņam un eksportam. Ekonomikas stiprināšanās veicinājusi arī kredītportfeļa pieaugumu. Tāpat ''Swedbank'' turpina pilnveidot klientu servisu, lai nodrošinātu bankas pakalpojumu ērtu lietošanu 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā, īpaši ar mobilo ierīču palīdzību. Februārī laidām klajā jaunu viedtālrunī izmantojamo autentifikācijas rīku ''Smart-ID'', kuru klienti novērtē atzinīgi – tam ir jau vairāk nekā 40 000 lietotāju. Savukārt mobilās lietotnes izmantošana gada laikā ir palielinājusies par 81 %. Tai pašā laikā ''Swedbank'' ir pilnībā īstenojusi apņemšanos par finanšu pakalpojumu reģionālo pieejamību Latvijā un kopš marta ''Swedbank'' filiāles ir atvērtas visos 30 Latvijas reģionālajos centros," norāda ''Swedbank'' vadītājs Latvijā Reinis Rubenis.

Kā informē Jakubovska, kreditēšanas apjoms gada laikā ir palielinājies par 6 %, ko veicinājis pieaugums uzņēmumu, patēriņa finansēšanas un līzinga portfeļos, kā arī hipotekārajā kreditēšanā, ieskaitot pagājušajā gadā no ''Danske Bank'' pārņemto portfeli.

Depozītu apjoms salīdzinājumā ar pagājušā gada 31. martu ir palielinājies par 9 %. Kāpums ir bijis gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību noguldījumos.

Iepriekš veikto kredītu uzkrājumu atbrīvošanas neto summa sasniegusi 2,9 miljonus eiro (2016. gada pirmajā ceturksnī 1,9 miljoni). Kredītu kvalitāte saglabājas laba, vērtē "Swedbank".

Tīrie procentu ienākumi salīdzinājumā ar 2016. gada pirmajiem trim mēnešiem palielinājušies par 2 %. Šis kāpums galvenokārt ir skaidrojams ar kreditēšanas apjomu palielināšanos, tai skaitā ar no ''Danske Bank'' iegādāto kredītportfeli.

Tīrie ienākumi no komisijas maksām gada griezumā ir palielinājušies par 1 %. Kāpumu veicinājušas komisijas par aktīvu pārvaldīšanu, kā arī lielāka klientu aktivitāte, lietojot ikdienas pakalpojumus.

Kopējie izdevumi palielinājušies par 5 % salīdzinājumā ar 2016. gada attiecīgo trīs mēnešu periodu, un tas saistāms ar personāla izmaksu un ar regulējumiem saistīto izmaksu pieaugumu.

Pirmajā ceturksnī ''Swedbank'' ieviesa jauno autentifikācijas rīku ''Smart-ID'', ar kura palīdzību var pieslēgties internetbankai un mobilajai lietotnei, veikt maksājumus un attālināti parakstīt dokumentus. Pagājušā gada beigās ieviestā iespēja patēriņa kredīta pieteikumu iesniegt mobilajā lietotnē ir izpelnījusies plašu klientu atzinību, informē Jakubovska. Kopš bezkontakta norēķinu ieviešanas 2016. gadā ''Swedbank'' ir izsniegusi vairāk nekā 120 tūkstošus bezkontakta karšu Latvijā. Arī bezkontakta karšu norēķinu infrastruktūra strauji paplašinās, un gandrīz 50 % ''Swedbank'' karšu termināļu tagad aprīkoti ar bezkontakta norēķinu funkcionalitāti. Pirmā ceturkšņa beigās Latvijā bija 166 tūkstoši aktīvu ''Swedbank'' mobilo risinājumu lietotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!