AS "Swedbank" kredītzaudējumi šā gada 2.ceturksnī bija 33 miljoni latu un salīdzinājumā ar gada pirmo ceturksni tie samazinājušies par 51%, informē banka.

Bankas problemātisko kredītu bruto apjoms šā gada 30.jūnijā bija 1,035 miljardi latu (pērnā gada 31.decembrī – 924 miljoni latu).

Banka norāda, ka, vērtējot kredītzaudējumus pa mēnešiem, redzamas pirmās stabilizēšanās pazīmes. Uzņēmumu kredītportfelī kredītu zaudējumu augstākais punkts jau sasniegts pagājušajā gadā, savukārt privātpersonu portfelī kredītzaudējumu pieauguma temps turpina samazināties, un ir plānots, ka augstākais punkts tiks sasniegts šogad, jo problemātisko kredītu apjoms ir tieši atkarīgs no bezdarba līmeņa valstī, skaidro" "Swedbank".

"Šajā periodā ir vērojamas vairākas būtiskas tendences – samazinās jauno kredītkavējumu skaits, atjaunojas pieprasījums pēc kreditēšanas, arvien noturīgāka izpratne un interese par uzkrājumu veidošanu un nākotnes finanšu stabilitātes nodrošināšanu," norāda "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis.

Banka informē, ka klientu depozītu apjoms 2.ceturkšņa laikā saglabājās stabils, savukārt kredītportfelis samazinājās par 4%, kā rezultātā uzlabojās bankas kredītu un depozītu proporcijas sabalansētība, pārskata ceturksnī sasniedzot 238%.

Kredītportfelis no gada sākuma sarucis par 9%, kas saistīts gan ar straujāku saistību mazināšanas tendenci, gan portfeļa problemātiskās daļas nodrošinājuma pārdošanu, kā arī uzkrājumu veidošanu. Banka norāda, ka 2.ceturksnī kredītportfeļa sarukšanas temps ir mazinājies. Lai arī pieprasījums pēc kredītiem visās trijās Baltijas valstīs pagaidām kopumā ir zems, šajā periodā jau bija vērojama pieprasījuma aktivizēšanās, un visos tirgos jūtams patērētāju optimisma kāpums, ko ietekmē arī sezonālie faktori, norāda "Swedbank".

Gada 2.ceturksnī "Swedbank" peļņa pirms uzkrājumiem Latvijā ir palielinājusies par 42%, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, un šajā periodā sasniedza 20 miljonus latu. Bankas zaudējumi Latvijā 2.ceturksnī ir 11 miljoni latu salīdzinājumā ar 46 miljoniem latu 1.ceturksnī.

"Swedbank" ienākumi 2.ceturksnī palielinājušies par 10%, sasniedzot 34 miljonus latu. Tīrie procentu ienākumi ir palielinājušies par 9%. Tīros procentu ienākumus pozitīvi ietekmējušas zemākas finansēšanas un depozītu izmaksas, taču joprojām ir jūtama problemātisko kredītu negatīvā ietekme, skaidro banka. Klienta aktivitātei palielinoties, tīrie komisiju ienākumi 2.ceturksnī palielinājušies par 12%.

Savukārt kredītiestādes izdevumi 2. ceturksnī kritušies par 17%, sasniedzot 14 miljonus latu. Bankas darbinieku skaits pārskata ceturksnī samazinājies par 3%. Banka gan norāda, ka atkarībā no ekonomikas atlabšanas tempa uz gada beigām pat varētu notikt neliela darbinieku skaita palielināšana. Izmaksu līmeni ar laiku papildu ietekmēs arī daudzās iepriekš veiktās izmaiņas efektivitātes uzlabošanā, piemēram, filiāļu tīkla un ar telpām saistīto izdevumu samazināšana.

Bankas izdevumu - ienākumu koeficients šā gada 2.ceturksnī bijis 40%.

"Swedbank" mērķis ir turpināt darbību Baltijas valstīs ilgtermiņā. Bankas prioritāte ir stabilas ilgtermiņa sadarbības veidošana ar klientiem, kuriem "Swedbank" ir pamatbanka, sniedzot kvalitatīvas finanšu konsultācijas, kā arī nodrošinot instrumentus un zināšanas finanšu jomā.

Banka norāda, ka šogad īstenoti vairāki pasākumi, lai attīstītu ilgtspējīgu, uz klientu orientētu un atbildīgu "Swedbank" grupas darbību Baltijā. Notiek pārmaiņas, kuru rezultātā organizācijas ikdienas darbībā bankas kompetence un pilnvaras atrodas arvien tuvāk klientam – klientu apkalpošanas vietās. Jaunā klientu attiecību vadības modeļa ieviešana nav vienreizējs pasākums, bet gan pastāvīgs process 2010. un 2011.gadu garumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!