Foto: Reuters/Scanpix/LETA/Publicitātes foto/DELFI

Pagājušais gads Baltijas apvienošanās un iegādes darījumu (M&A – mergers and acquisitions) nozarē bijis izaicinājumiem bagāts. Baltijā kopumā izziņoti vairāk nekā 110 darījumi, to kopējai vērtībai sasniedzot vienu miljardu eiro. Lielākā pagājušā gada M&A darījuma vērtība Baltijas valstīs bijusi 410 miljoni eiro, "LHV Pank" iegādājoties Igaunijas "Danske Bank" privātpersonu aizdevumu izsniegšanas struktūrvienību, teikts "Oaklins" Uzņēmumu apvienošanās un iegādes darījumu jomas apskatā 2019/2020.

Līdzīgi kā gadu iepriekš, 2019. gadā M&A darījumu aktivitāte Latvijā bijusi būtiski zemāka, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju – 12 noslēgti darījumi Latvijā, 38 Lietuvā un 32 Igaunijā. Lielākā aktivitāte Latvijā vērojama IT un būvniecības nozarēs, kurās no kopējiem 12 noslēgtajiem darījumiem, pērn īstenoti attiecīgi seši un divi darījumi.

"Kā viens no nozīmīgākajiem pagājušā gada M&A darījumiem Latvijā minams 96% uzņēmuma "Smiltenes piens" akciju pārdošana privātam investoram, darījuma vērtībai pārsniedzot septiņus miljonus eiro. Darījums piesaistīja vērā ņemamu stratēģisko un finanšu investoru interesi no Latvijas un Rietumvalstīm. Tomēr, lai saglabātu "Smiltenes piena" līdzšinējo īpašnieku nākotnes attīstības stratēģiju, kapitāldaļas pārdotas privātam latviešu investoram," teic "Oaklins" partnere Latvijā un "Oaklins" globālās izpildkomitejas pārstāve Valērija Lieģe.

Neraugoties uz faktu, ka pērn M&A darījumu aktivitāte Baltijas valstīs sarukusi par 19%, salīdzinot ar gadu iepriekš, finanšu investoru noslēgto darījumu skaits 2019. gadā audzis, sasniedzot vēsturiski augstāko līmeni kopš 2008. gada. Sagaidāms, ka nākamajos gados finanšu investoru aktivitāte Baltijā palielināsies, piesaistot interesi gan no Rietumeiropas, gan ASV fondiem.

Nākamajos gados Baltijas valstīs būs vērojams arī mezanīna fondu un alternatīvo aizdevēju aktivitātes pieaugums, kuru aktīvo iesaisti darījumu īstenošanā varēja vērot arī 2019. gadā, prognozē "Oaklins". Tas skaidrojams ar nepietiekamo banku finansējuma pieejamību – ārvalstu kapitāla banku riska apetīte ir rūkoša un klientu izpētes prasības arvien pieaug, tāpēc Baltijas uzņēmumiem ir vērā ņemamas grūtības laikus vai vispār piesaistīt darījumiem nepieciešamo finansējumu ar abpusēji apmierinošiem nosacījumiem. Jāpiebilst, ka šī situācija Baltijas valstīs nav unikāla – līdzīgas tendences vērojamas visur pasaulē.

"Kopumā "Oaklins" pērn konsultējis virkni Baltijas nozīmīgāko M&A darījumu un redzam, ka globālais investīciju vilnis ir sasniedzis Baltiju – Igaunija, Lietuva un Latvija nu ir "uzlikušas sevi" uz starptautisko investoru kartes, tomēr lielais jautājums šim un nākamajiem gadiem – cik pilnvērtīgi katra no valstīm šo potenciālu izmantos?" jautā Lieģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!