Foto: F64

Pagājušajā nedēļā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) speciālisti aizturējuši divus "Trasta komercbankas" darbiniekus, apstiprināja bankas pārstāvji.

""Trasta komercbanka" apstiprina, ka 2015. gada 17.decembrī bankas biroja ēkā Palasta ielā 1 ENAP speciālisti aizturējuši divus bankas darbiniekus un veikuši kratīšanas darba vietā. Kā zināms no darbinieku sacītā, aizturēšana veikta uz aizdomu pamata par darbinieku iesaistīšanos nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā 13 tūkstošu eiro apmērā (miljons Krievijas rubļu). Pašlaik aizturētajiem piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu," skaidroja bankā.

Ņemot vērā notikušo, bankas vadība sākusi iekšēju izmeklēšanu, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. Abi darbinieki uz iekšējās izmeklēšanas laiku atstādināti no amata pienākumiem.

""Trasta komercbanka" rūpīgi izpētīs visus dokumentus, kas tiešā vai pastarpinātā veidā var būt saistīti ar konkrēto darījumu un aizdomām par darbinieku rīcību tajā. Banka labi apzinās, ka finanšu pakalpojumu un finanšu sektora piedāvātie produkti var tikt izmantoti arī negodīgiem darījumiem - noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai vai terorisma finansēšanai. Sekojot finanšu sektoram noteiktajām likuma prasībām, banka uzsver, ka vienmēr ir palīdzējusi un palīdzēs kompetentajām iestādēm īstenot konkrētus lēmumus, kuru mērķis ir novērst noziegumus, kas saistīti ar noziedzīgā ceļā iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju," klāstīja bankā.

Pēc tajā paustā, 17.decembra notikumi nav ietekmējuši bankas darbību. "Trasta komercbanka" strādā ierastajā režīmā. Visi klientu – gan privātpersonu, gan juridisko personu - pieprasījumi tiek izpildīti ierastajā kārtībā un noteiktajos termiņos.

Valsts policijas ENAP darbinieki 17.decembra vakarā aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu aizturējuši divus kādas Latvijas komercbankas darbiniekus, veiktas arī vairākas kratīšanas gan bankā, gan arī personu dzīvesvietās.

Policijā norādīja, ka ENAP darbinieku rīcībā nonāca informācija par diviem kādas komercbankas darbiniekiem, kuri varētu būt palīdzējuši īstenot nelegālus darījumus. Izmeklēšanas laikā likumsargu rīcībā nonāca ziņas, ka abi uzmanības lokā nonākušie bankas darbinieki varētu būt palīdzējuši klientiem no Krievijas legalizēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus, īstenojot fiktīvu finanšu aprites shēmu.

Patlaban pret aizturētajiem 1974. un 1985.gados dzimušajiem bankas darbiniekiem sākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, proti, pēc Krimināllikuma 195.panta 3.daļas. Likumā par šādu noziegumu paredzēts līdz pat 12 gadus ilgs cietumsods.

Pēc aktīvu apmēra "Trasta komercbanka" 2015.gada septembra beigās bija 14.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākais akcionārs ir Igors Buimisters. Bankas obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!