Foto: F64

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumam noteikt darbības ierobežojumus "Trasta komercbankai", aizliedzot veikt debeta operācijas virs 100 000 eiro, nebūs būtiskas ietekmes uz Latvijas finanšu sektoru, sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Melnace.

Viņa skaidroja, ka bankas darbība nav apturēta, tikai uzlikti darbības ierobežojumi, turklāt "Trasta komercbanka" neaizņem lielu tirgus daļu, tāpēc attiecīgajam FKTK lēmumam uz Latvijas finanšu sektoru būtiskas ietekmes nebūs.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka LKA rīcībā nav konkrētas informācijas par FKTK lēmumu un tā apsvērumiem, taču asociācija banku uzraugam pilnībā uzticas.

Jau rakstīts, ka FKTK padome piektdien noteikusi darbības ierobežojumus "Trasta komercbankai", aizliedzot veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tostarp ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā klientiem par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam.

Komisijā norādīja - bankai ir pienākums nodrošināt, ka klienti šo ierobežojumu laikā var brīvi rīkoties (pārskaitīt vai izņemt skaidrā naudā) ar summu līdz FKTK noteiktajam ierobežojumu apmēram – 100 000 eiro. 93% bankas klientu naudas līdzekļi bankā nepārsniedz šo limitu, un FKTK noteiktie ierobežojumi tos neietekmēs. Jāuzsver arī, ka šie ierobežojumi neattieksies uz naudas līdzekļiem, kas klientu kontos tiks ieskaitīti pēc FKTK lēmuma pieņemšanas dienas.

"Trasta komercbanka" turpina darbu ikdienas režīmā, sniedz pakalpojumus un pilda saistības pret klientiem, ievērojot FKTK noteiktos ierobežojumus. Attiecīgie ierobežojumi stājas spēkā piektdien un ir spēkā līdz nākamajam FKTK lēmumam. Ierobežojumi attiecas arī uz bankas filiāli Kiprā.

Banka šo lēmumu var apstrīdēt FKTK vai pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad lēmums ir paziņots adresātam, taču pārsūdzēšana neaptur tā izpildi.

Tāpat vēstīts, ka pērn 17. decembrī Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) speciālisti aizturēja divus "Trasta komercbankas" darbiniekus. ""Trasta komercbanka" apstiprina, ka 2015.gada 17.decembrī bankas biroja ēkā Palasta ielā 1 ENAP speciālisti aizturējuši divus bankas darbiniekus un veikuši kratīšanas darba vietā. Kā zināms no darbinieku sacītā, aizturēšana veikta uz aizdomu pamata par darbinieku iesaistīšanos nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā 13 tūkstošu eiro apmērā (miljons Krievijas rubļu). Pašlaik aizturētajiem piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu," skaidroja bankā.

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš ziņoja, ka ekonomikas policijas kratīšanas "Trasta komercbankā" saistītas ar naudas atmazgāšanas shēmu Krievijā, par rubļiem iepērkot vērtspapīrus un nekavējoties tos pārdodot caur Eiropas bankām, tā klientu naudai palīdzot nogult ofšoros. Latvijas izmeklētājiem esot aizdomas, ka Latvijā shēmas "smadzenes" bijis bankas bijušais valdes loceklis Viktors Ziemelis, pie kura veikta kratīšana. Tādu pašu shēmu ASV banku uzraugi izmeklē attiecībā pret "Deutsche Bank".

Pēc raidījuma vēstītā, ekonomikas policijas izmeklēšana sākās ar divu "Trasta komercbankas" privātbaņķieru aizturēšanu. Kratīšanās pie abiem privātbaņķieriem policija izņēmusi kodu kalkulatorus, dokumentus un epasta sarakstes. Kā arī bankas darbinieku seifos atrasts liels daudzums skaidras naudas. Ekonomikas policija sākotnēji esot aizturējusi 5-6 cilvēku grupu, tostarp daļa no shēmā iesaistītajām personām nav saistītas ar "Trasta komercbanku", bet sniegušas IT pakalpojumus un citu atbalstu.

Pēc aktīvu apmēra "Trasta komercbanka" 2015.gada septembra beigās bija 14.lielākā banka Latvijā, liecina LAK dati. Bankas lielākais akcionārs ir Igors Buimisters. Bankas obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!