Foto: Pexels

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (15.04.-19.04.) notikumu apkopojumu.

Cerība uz mieru

Neskatoties uz šķietami augošo saspīlējumu Tuvajos Austrumos, investīciju pasaulē nedēļas sākumā bija cerības uz mierīgiem laikiem. Arī Izraēlas atbildes trieciens Irānai vismaz pirmajās stundas nav iedzinis pasaules tirgus panikā, tomēr ir kritumi. Par to kādi riski varētu būt ilgtermiņā un kādas atbalsis varētu dzirdēt Latvijā, "Delfi Bizness" vaicāja ekonomistiem.

Uzzini vairāk

Kur likt naudu?

Šo dienu laikā mājokļu kredītņēmēju kontos tiek ieskaitīts valsts piešķirtais atbalsts augsto procentu likmju daļējai kompensēšanai. Atbalsts ir gaidīts, jo pagājušajā gadā procentu maksājumi par kredītiem pieauga ļoti strauji, īpaši sāpīgi trāpot tiem, kas kredītu paņēmuši salīdzinoši nesen. Dažu banku veiktās aptaujas uzrādīja, ka aizņēmēji labprāt saņemto naudu izmantotu kredīta ātrākai atmaksai, vienlaikus banku ekspertu viedokļu slejās izskanējis aicinājums to uzkrāt vai ieguldīt. Kā tad lietderīgāk šo naudu izmantot, skaidro "Delfi Bizness".

Uzzināt vairāk

Nāk šķelšanās

Kriptovalūtas "Bitcoin" rakšana turpmāk kļūs grūtāka. Ir pienācis tā sauktais "dalīšana" jeb ieguves samazināšanas uz pusi (halving - angļu valodā) brīdis, kas vēsturiski ir strauji palielinājis digitālo monētu cenu.

Uzzināt vairāk

Īsās ziņas no tirgiem

  • Nelieli kritumi. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien pieauga par 0,1% līdz 37 775,38 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,2% līdz 5011,12 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,5% līdz 15 601,50 punktiem. Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien pieauga par 0,4% līdz 7877,05 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 kāpa par 0,5% līdz 8023,26 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX palielinājās par 0,4% līdz 17 837,40 punktiem.

  • Dolārs aug. Eiro vērtība pret ASV dolāru ceturtdien kritās no 1,0673 līdz 1,0645 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,2454 līdz 1,2438 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās no 154,39 līdz 154,67 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 85,69 līdz 85,57 pensiem par eiro.

  • "Apple" neveicas. Tehnoloģiju uzņēmuma "Apple" flagmaņa "iPhone" piegādes apjomi šā gada 1. ceturksnī sarukuši par teju 10%, kas ir sliktāks rezultāts, nekā gaidīts, atspoguļojot pārdošanas apjomu samazināšanos Ķīnā, neskatoties uz viedtālruņu nozares atgūšanos.

  • "Netflix" pelna. ASV filmu un televīzijas seriālu straumēšanas platforma "Netflix" ceturtdien paziņoja, ka šī gada pirmajā ceturksnī būtiski pieaugusi gan peļņa, gan abonentu skaits. "Netflix" abonentu skaits pirmajā ceturksnī palielinājies par 9,3 miljoniem un sasniedzis 269,6 miljonus.

  • "Virši" apgrozījums sarucis. Energoresursu tirgotājs "Virši", pagājušajā gadā strādāja ar 323,437 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 7,8% mazāk nekā 2022. gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 3,5% un bija 5,257 miljoni eiro, liecina "Virši-A" sniegtā informācija biržai.

  • Apsver IPO. Latvijā dibinātais nebanku kreditētājs "Eleving Group" ir pilnvarojis Igaunijas "LHV Pank" uzņemties vadošā organizatora lomu potenciālā sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) īstenošanā. Pēc "Eleving Group" izpilddirektora Modesta Sudņus minētā, "LHV Pank" konsultēs uzņēmumu un tā vadību par ārējā kapitāla piesaistes iespējām Baltijā un Eiropā.

  • Liels pieprasījums. Juvelierizstrādājumu mazumtirdzniecības tīkla AS "Grenardi Group" obligāciju publiskajā piedāvājumā pieprasījums pēc obligācijām par 75% pārsniedzis piedāvājumu. Uzņēmums publiskā obligāciju piedāvājuma laikā ir piesaistījis finansējumu 12 miljonu eiro apmērā ar fiksētu procenta likmi 10%.

  • Sievietes neiegulda. Ieguldījumu platformas "Nectaro" pirmā ceturkšņa darbības rezultāti izceļ būtiskas dzimumu atšķirības Latvijas investoru vidū. No platformā reģistrētajiem investoriem 79% ir vīrieši, un tikai 21% ir sievietes. Vīrieši-investori ne tikai demonstrē izteiktu skaitlisko vairākumu, bet arī iegulda gandrīz 3 reizes vairāk nekā sievietes – dati liecina, ka vīrieši vidēji iegulda 5243,9 eiro, savukārt sievietes 1821,59 eiro. Neatkarīgi no pašreizējiem rādītājiem, sieviešu līdzdalības potenciāls investīciju tirgū ir augsts.

Cenu svārstības

Latvija un Lietuva ieguldīs jauno biržas dalībnieku akcijās

Latvijas iedzīvotāju kontos "slinko" apmēram astoņi miljardi eiro, liecina Latvijas Bankas aprēķini. Tā ir nauda, kuru, piemēram, varētu ieguldīt mūsu pašmāju uzņēmumu izaugsmē. Taču vietējais kapitāla tirgus ir lēnīgs, un eksperti jau ilgāku laiku spriež, kā iekustināt šo tirgu. Viens no risinājumiem ir fonds, kas iegādāsies daļu no Latvijas un Lietuvas biržas debitantu akcijām, par to "Nākotnes kapitālā" stāstīja Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +7,26%

  • Raivis Vilūns: +18,36%

  • "SEB Roboinvestors": +14,79%

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!