Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēdējās nedēļas laikā kriptovalūtas, kas pērn iesāka strauju vērtības zaudēšanas ciklu, pieredzējušas visai strauju cenas kāpumu. Nozares zelta standarts – "Bitcoin" – vērtībā pakāpies par 15–20%. Vai tas nozīmē, ka kriptoziema ir beigusies?

Ņemot vērā, ka 2022. gads bija kopumā salīdzinoši negatīvs teju visām aktīvu klasēm un attiecīgi to investoriem, nav pārsteigums, ka kriptovalūtas cieta īpaši smagi. "Bitcoin" vērtība saruka vairākkārtīgi un zemākajā posmā gada izskaņā sasniedza ap 15 tūkstošus dolāru par vienu monētu. Citi konkurenti zaudēja vēl krietni lielāku daļu savas vērtības.

Tomēr pēdējās nedēļas laikā kriptovalūtu tirgū notikusi zināma atkopšanās. "Bitcoin" cena palielinājās par 3 līdz 4 tūkstošiem dolāru un pirmo reizi kopš novembra pārsniedza 20 tūkstošus dolāru par vienu monētu.

Kas izraisīja kāpumu? 

Vērtības pieauguma pamatā ir investoru cerība, ka digitālo monētu joma varētu atkopties. 

Viens no šādas cerības iemesliem ir ASV inflācijas pieauguma kritums. CNN ziņo, ka decembrī inflācija bija 6,2% robežās, proti, par vairāk nekā 1% zemāka nekā iepriekš novembrī. Tas ir zemāk, nekā iepriekš dažādi finanšu eksperti prognozēja. Tādējādi investori lēš, ka ASV monetārā politika, palielinot procentu likmes, ir nostrādājusi, un cer, ka tālāki likmju kāpumi, kas padarītu naudas aizņemšanos grūtāku, nebūs vajadzīgi. Šo optimismu varēja redzēt arī ASV tirgos. Kriptovalūtu investori, cerot, ka tirgū atgriezīsies vēlme riskēt un audzēt kapitālu, sāk iegādāties “Bitcoin” un citas monētas. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!